Wikileaks, CIA'in ajanlarına verdiği yabancı ülkeye giriş kılavuzunu sızdırdı

Wikileaks, CIA'in başka bir ülkeye sahte kimlikle girecek ajanlarına verdiği talimatları içeren bir belgeyi sızdırdı. Belgede, Türkiye ve Irak Kürdistan Yönetimi hakkında da bilgiler var.

Dış Haberler

Wikileaks, 2011 ve 2012 yıllarına ait iki CIA belgesini sızdırdı. Belgeler, "NOFORN" koduyla dosyalanmış. Bu sınıflandırma, müttefik istihbarat servisleriyle paylaşılmaması gereken bilgilerin bulunduğu anlamına geliyor.

Belgelerde, ajanlara yönelik havaalanlarında ve sınır bölgelerinde yakalanmaktan ve gözlenmekten kaçınma stratejileri anlatılıyor.

Kılavuzda CIA'in ajanlarına verdiği tavsiyelerden bazıları şunlar: Uçuştan bir gün önce, nakit parayla tek gidiş uçak bileti alma; diplomatik bir pasaportla seyahat ederken dağınık görünme...

Belgelerde, Avrupa Birliği'nin, ABD dahil yabancı ülkeler için biyometrik güvenlik önlemlerine geçişinin, ABD için bir "kimlik tehdidi" yaratacağı söyleniyor. Wikileaks tarafından yapılan açıklamada, CIA'in Avrupa'da casusluk faaliyetine devam etmekte ısrar ettiği vurgulanıyor.

TÜRKİYE VE IRAK KÜRDİSTANI
Kılavuzda, Türkiye ve Irak Kürdistanı'na yolculuk yapacak ajanlar için de yönergeler bulunuyor.

CIA, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), birden fazla pasaport taşıyan yolcuları, gerçek amacını gizlemeye çalışan kişiler olarak değerlendirdiğini söylüyor. 

CIA, Erbil'e Türkiye ya da İran Kürtçesiyle gelen yolcuların, yetkililer tarafından sorguya alındığını bildiriyor. Kılavuzda, bu muamelenin PKK'lileri tespit etmek için yapıldığı vurgulanıyor.

Kılavuzda Latin Amerika ülkeleri, İsrail, Mısır ve Asya ülkelerine dair de çok sayıda bilgi yer alıyor.