WFDY'den Ukraynalı komünistlere destek açıklaması

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu, Ukrayna'da komünizmin yasaklanması ve ülkede komünistlere yönelik saldırılar hakkında bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

WFDY’nin (Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu) Nisan ayında Lübnan’da yapılan Genel Kurulu sırasında edinilen bilgiler ışığında, AB ve ABD içerisindeki çeşitli güçler tarafından örtülü bir şekilde desteklenen Naziler ve Faşistlerle bağlantılı şiddet olaylarını ve Ukrayna’daki son gelişmeleri kınayan bir açıklama yayımladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

2014’ün Şubat ayında Kiev’de gerçekleşen darbeyle, Ukrayna’da faşist, suçlu, oligarşik bir rejim kuruldu. Ülkede yol açtığı iç savaşla yetinmeyen bu rejim emekçi halka, Ukrayna Komünist Partisi’ne (UKP) ve Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birliği’ne (ULKGB) savaş açtı.

Komünistleri Ukrayna’daki siyasal yaşamın zorla dışına iten ve Komünist Parti’nin faaliyetlerini yasaklama girişimlerinde bulunan iktidar, açıkça komünistleri ve Komünist Gençlik Birliği üyelerini fiziksel olarak ortadan kaldırma girişimlerine de başlamış bulunuyor. Komünist Gençlik Birliği üyelerine yönelen baskıya ve sindirme amaçlı fiziksel saldırılara sadece birkaç örnek veriyoruz:

- 2014 Aralık ayında Komünist Gençlik Birliği Kiev İl  Sekreteri Igor Plitsyn 20 maskeli haydut tarafından saldırıya uğradı. Çekiçler ve polis coplarıyla Komünist Parti’nin bir ilçe komitesi binasına giren haydutlar yoldaş Plitsyn’e saldırdılar ve pek çok parti dökümanı ve malzemesine zarar verdiler.

- Komünist Gençlik Birliği Merkez Komite Sekreteri Mikhail Kononovich ve Komünist Gençlik Birliği Volyn Bölge Komitesi Sekreteri olan kardeşi Alexander Kononovich Lutsk şehrinde faşist çeteler tarafından iki kez zorla alıkonuldular.

-Komünist Gençlik Birliği üyesi ve “Kızıl Volyn” adlı internet sitesinin genel yayın yönetmeni Alexander Nekrot eşiyle birlikte Rusya’ya taşınmaya zorlandı ve evleri Naziler tarafından yakıldı.

-Komünist Gençlik Birliği üyesi 17 yaşındaki Olga Smirnova ağır fiziki saldırıya uğradı ve annesiyle birlikte evini terk ederek Belarus’a taşınmaya zorlandı.

-Komünist Gençlik Birliği Merkez Komite Üyesi Denis Chubakha Donetsk bölgesinin Ukrayna Ordusu tarafından kontrol edilen bölgesinde kolluk kuvvetlerinin ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin aşırılıklarına karşı yurttaş eylemleri düzenlediği gerekçesiyle kaçırıldı.

- Lugansk Bölge Komitesi Sekreteri Alexander Efimov, bölge Kiev güçlerinin elindeyken düzenlenen eylemlere katıldığı için saldırıya uğradı.

-Kharkiv Bölge Komitesi Sekreteri Vitaly Shelehov savaş karşıtı yürüyüşler örgütlediği gerekçesiyle soruşturuluyor.

-Komünist Gençlik Birliği Üyesi Alexander Alexandrovsky, kendisini ortadan kaldırmak için evini basan silahlı Nazilerin elinden ucu ucuna kurtuldu, savaş karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle ceza alması sonucunda Ukrayna’yı terk etti.

-Chernivtsi bölgesinden Komünist Gençlik Birliği Merkez Komite Üyesi Vitali Mazur da savaş karşıtı yürüyüşlere katıldığı gerekçesiyle dövüldü ve ülkeyi terk etmeye zorlandı.

-Donetsk bölgesinde yer alan Slavyansk’tan Komünist Gençlik Birliği Üyesi Oleg Shcherbak’ın sırtında Ukrayna ulusal amblemini yakan Naziler, Shcherbak’ı Kiev’e taşınmaya zorladılar.

-Komünist Gençlik Birliği Merkezi Denetim Komisyonu Başkanı Andrey Pokaznoy düzenlediği “Barış İçin Genç Komünistler” başlıklı kampanya sebebiyle üniversiteden atıldı.

-Ukrayna’nın Güney Doğusu’ndaki çatışmaların kıskacında kalan sivil nüfus için insani yardım toplanmasını örgütleyen Komünist Gençlik Birliği Üyesi Dmitry Vlasyuk vahşice dövüldü, defalarca bıçakla yaralandı.

- Zhytomyr bölgesinden Komünist Gençlik Birliği Merkez Komite Üyesi Sergei Kucher, Kiev hükümeti tarafından para yardımlarının yürürlükten kaldırılması ve sosyal yardım programlarının minimize edilmesine karşı yapılan yürüyüş sırasında vahşice dövüldü.

Ukrayna’ya genel bir bakışla, yaklaşık 1500 komünist ve Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birliği üyesi rejimin misillemelerinden kaçınmak için ülkeyi terk etti. Geçtiğimiz yılda Ukrayna’da 48 komünist öldürüldü, 152 komünist ve Komünist Gençlik Birliği üyesi kayıp, yaklaşık 300’ü tutuklu, bine yakını ise çeşitli suçlamalarla soruşturuluyor.

Hukuk infaz kurumları UKP ve ULKGB bürolarına yapılan saldırılara ve hırsızlıklara ilişkin yasal süreç başlatmayı reddediyor. Komünist Parti ve ULKGB milyonlarca dolar değerindeki varlığının yakılmış ve çalınmış olmasının acısını yaşıyor. Parti’nin dört düzineden fazla aracı çalınmış bulunuyor, ancak Nazilere ve haydutlara karşı tek bir dava dahi açılmamış durumda.

WFDY’nin Nisan ayında Lübnan’da yapılan Genel Kurulu sırasında edinilen bu bilgiler ışığında, Genel Kurul WFDY Genel Merkezi’ne, bir açıklamayla AB ve ABD içerisindeki çeşitli güçler tarafından örtülü bir şekilde desteklenen Naziler ve Faşistlerle bağlantılı şiddet olaylarının ve Ukrayna’daki son gelişmelerin mahkum edilmesini önermiştir.

WFDY, ULKGB üyelerine karşı Kiev rejiminin yürüttüğü baskı ve fiziksel şiddet dalgasını şiddetle kınamaktadır. Bütün Dünya ilerici kamuoyunu ve AB ülkelerinin liderlerini “genç Ukrayna demokrasisinin” desteğe ihtiyacı olduğu konusunda boş sözler sarf etmek yerine, Kiev hükümetinin yetkililerine Ukrayna’da gerçek demokrasinin kurulması ve Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birliği’ne yönelik saldırıların durdurulması doğrultusunda müdahale etmeye çağırıyoruz.

WFDY Genel Merkez
21/04/2015 Budapeşte