Washington Post'un kuşkulu Küba anketi: Kübalılar Obama'yı Fidel'den çok seviyormuş!

The Washington Post tarafından yayımlanan bir Küba anketi ilginç sonuçlar gösteriyor, ancak anketi kimin nasıl yaptığına bakıldığında anketin gerçekliğini sorgulamamak mümkün değil.

Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde The Washington Post, Küba-ABD görüşmeleriyle beraber Küba'da yapıldığını iddia edilen bir anket yayımladı.

Anket Kübalıların Raul Castro ve Fidel Castro'dan çok ABD Başkanı Barack Obama'yı sevdiği, Kübalıların ekonomik ve siyasi sistemden memnun olmadığı, ülkeyi terk ederek ABD'ye gitmek istediği gibi ilginç sonuçlar içeriyordu. 

Hatta ankete göre yıllarca ABD'nin her türlü baskısına maruz kalan Kübalılar, ABD'yi Küba'nın dostu olarak görüyordu.

ANKET ŞİRKETİNİN GEÇMİŞİ
Anketi yapan şirket Bendixen & Amandi International'ın tarihine bakıldığında 1984 yılında kurulan şirketin Latin Amerika ve ABD'deki Latin nüfus üzerine yoğunlaştığı görülüyor.

Şirket geçmişte de Latin Amerika halklarının ABD'yi ne kadar sevdiğine dair "araştırmalar" ve "anketler" yapmış, ancak şirket özellikle son yıllarda Küba üzerine yoğunlaşmış görülüyor.

ŞİRKET YÖNETİCİSİ 'İNCE İŞ' PEŞİNDE
Şirketin yöneticisi ve kurucusu Sergio Bendixen, kendisini demokrat olarak tanımladığını söylerken, yayımladığı anketlerde Demokratların politikalarıyla uyumlu kamuoyu oluşturmayı amaçlıyor.

Bendixen, farklı tarihlerde verdiği röportajlarda ve yayımladığı anketlerde Obama'nın bu yöndeki söylemlerinin ardından Küba'ya ambargo uygulanmasının işe yaramadığını açıklarken, ülkedeki siyasi sistemin değiştirilmesi için yeni yöntemler denenmesi gerektiğini söylüyor. 

Örneğin 20 Nisan 2009'da The New York Times'a konuşan Bendixen, ABD'de yaşayan Kübalıların eskisi kadar anti-komünist olmadığını, ekonomik güdülerinin daha ön planda olduğunu ve bu sebeple ambargoya karşı olduklarını vurgularken, ABD'de yaşayan Kübalılar arasında Obama'yı olumlu görenlerin oranını %67 olarak duyuruyor.

ANKET NASIL YAPILDI?
Ancak Kübalılara yapılan "anket"te bu oran daha da yüksek. Kübalıların %80'inin Obama'yı sevdiği belirtiliyor.

Anketin nasıl yapıldığını açıklayan Washington Post çalışanı Peyton M. Craighill, Küba'da bir grup insanın anketi yapmak için eğitildiğini söylüyor. Sonrasındaysa eğitilen insanlar rastgele kişilere anketteki soruları sorup bunları elektronik bir cihaza kaydediyor.

Sonrasındaysa bu kayıtlar merkeze yollandıktan sonra siliniyor. Tüm bu aşamalardaysa "gizlilik" söz konusu ve bu isimlerin hiçbiri açıklanmıyor.

Yedi günlük bir önaraştırma ardından 1200 Kübalı seçildiği söyleniyor ancak insanların ankete katılmayı istemediği de söyleniyor, Craighill'e göre anket yapılmak istenen insanlardan yalnızca %39'u anketi tamamlarken, anketin yine de güvenilir olduğunu iddia eden gazeteci, Kübalılarda "ABD aşkı" olduğunu da iddia ediyor.