Washington Post: Obama yönetimi Irak'ı daha fazla kaosa itiyor

Washington Post, ABD ve Irak'ın Musul'dan IŞİD'i kovduktan sonra ne yapacaklarına ilişkin bir stratejilerinin olmadığını, bu nedenle Musul operasyonunu hızlandırmanın ülkeyi daha fazla kaosa sürükleyeceğini savundu.

Dış Haberler

ABD ve Irak, Musul operasyonu için adımlarını sıklaştırırken, operasyonun planına dair itirazlar yükseliyor.

Washington Post'un (WP) dün yayımlanan başyazısında, hem Obama yönetiminin, hem de Bağdat hükümetinin Musul'da IŞİD sonrası için bir planlarının olmadığı hatırlatıldı.

WP, esas itibariyle Irak ordusu ile birlikte savaşan ve Batı medyasında "Şii milisler" olarak isimlendirilen Haşd eş-Şaabi'nin (Halk Seferberlik Birlikleri) operasyona katılacak olmasına itiraz ediyor.

WP, Haşd birliklerinin daha önce IŞİD'den aldığı bölgelerde "mezhepçi" davranışlarda bulunduğunu söyleyerek, bunun Musul'daki durumu kötüleştireceğini savunuyor.

Başyazıda ayrıca, IŞİD'in kentten çıkartılmasının ardından grupların kendi içinde de kavgaya tutuşacağı söyleniyor. Şiilerle Kürtlerin anlaşmazlığı, Türkiye'nin Irak'a müdahale tehdidinde bulunması bu olası kavgalar içerisinde yer alıyor.

Öte yandan kenti yönetecek Sünni aileler arasındaki gerilimin yanı sıra, Sünniler ve Kürtler arasındaki ihtilaflı bölgeler anlaşmazlığı da işi daha da karmaşıklaştırıyor.

WP, Obama yönetiminin Musul'a yönelik askeri destek -özellikle de hava desteği- karşılığında Haşd eş-Şaabi'nin operasyon dışı bırakılması ya da daha iyi siyasi hazırlıkların yapılması için baskı yapmadığını öne sürüyor.