Wall Street Journal'a göre Suriye'de rejimi destekleyen 'azınlıklar' katledilebilirmiş

Wall Street Journal, Suriye'de hükümeti destekleyen azınlıkların katledilebileceğini, Batı destekli grupların da onlardan hoşnut olmadığını yazdı.

Dış Haberler

Wall Street Journal'da yer alan bir yazıda, 2011'de Suriye'de olaylar başladığından beri Şiiler, Hıristiyanlar, Dürziler, Aleviler ve başlangıçta Kürtlerin hükümeti desteklediği, bundan dolayı katliama uğrayabilecekleri söyleniyor.

REJİMİ DESTEKLEDİ KATLEDİLEBİLİR
Yazıda bu grupların IŞİD ve El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ile karşı karşıya kaldığı ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yıkılırsa katliama uğrayabilecekleri belirtiliyor.

20 Dürzi'nin bir Nusra komutanı tarafından katledildiği bildirilirken, Alevilerin katledilmesinin de olası olduğu aktarılıyor.

"ILIMLI" GRUPLAR DA ÇOK ILIMLI DEĞİL
Yazıda ABD ve Körfez ülkelerinin Nusra'nın "ılımlı" müttefiklerini destekledikleri de belirtilirken, bu grupların da azınlıklara karşı çok hoşgörülü olmadığı söyleniyor.

Hıristiyanların Irak'ta 100 bin ABD askeri olmasına rağmen katledildiği hatırlatarak, Batılı güçlerin de bu grupları koruyamayacağı öne sürülüyor.

Nusra'nın da çok daha ılımlı olmadığı belirtilirken, El Nusra'nın Alevileri yalnızca dinlerini bırakmaları durumunda "kardeşleri" olarak kabul edecekleri aktarılıyor.

Aynı şekilde Batı destekli ÖSO içerisinde de azınlıkların sevilmediği belirtiliyor.

AZINLIKLAR "DEVRİM"E KARŞI ÇIKMIŞ
Suriye'de %74 ile Sünnilerin çoğunluk olduğu, Şiilerin, Alevilerin, Hıristiyanların ve Dürzilerin ise azınlık oldukları belirtilirken, Alevi ve Hıristiyanların Baas Partisi içerisinde aktif olduğu ve Baas'ın Sünni İslamcıları 45 yıldır bastırdığı öne sürülüyor.

Gassan el Yasin de "azınlıkların büyük bölümü ya Esad'ı destekledi ya da devrime karşı çıktı" diyerek, 1963'den beri sürenin azınlık iktidarı olduğunu ve azınlıkların "ayrıcalıklarını" korumak istediklerini iddia ediyor.

Suriyeli yazar Louay Hüseyin ise hükümeti destekleyenlerin hükümeti sevdikleri için değil kendilerini korumak için bunu yaptıklarını, çünkü ÖSO gruplarının ve müttefiklerinin azınlık veya insan haklarıyla ilgilenmediklerini söylüyor.