Volkswagen krizi sürüyor: 11 milyon araç geri çağrılabilir, tüm araç şirketleri düşüşte

Volkswagen, emisyon ölçümlerinde hile yaptığının ortaya çıkmasının ardından hisse değerinin üçte birini kaybetti. Şirkete 7 milyar doların üzerinde ceza kesilmesi beklenirken hileden 11 milyon arabanın etkilendiği söyleniyor.

Dış Haberler

GÜNCELLEME 14:42

Volkswagen'deki emisyon hilesinin ortaya çıkmasıyla, hileli ölçümlerden faydalanarak piyasaya sürülen 11 milyon dizel aracın da kaderi belirsizleşti. Araçların emisyon ölçümlerinin yeniden gözden geçirileceği ve emisyonlarının çok yüksek olması durumunda Volkswagen tarafından geri çağrılmaları gerekeceği bildiriliyor.

11 milyon aracın geri çağrılmasının Volkswagen için felaket anlamına geleceği açıklanırken, Saxo Bank'tan Peter Garnry, şirketin bu kadar yüksek değer kaybı yaşamasının sebebinin daha önce benzer bir durum görülmemesi olduğunu belirtti.

Öte yandan, diğer otomobil şirketlerinin hisselerinde de %5-%8 arası düşüş olduğu görülüyor. Bu düşüşün sebebininse firmalara dair şüphe oluşmuş olması ve bu firmaların da benzer hileler yapmış olabileceğinin düşünülmesi olduğu söyleniyor.

Renault'nun değeri %5'in üzerinde azalırken ve Peugeot hisselerinde %8'e yakın değer kaybı görülüyor. Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn'un istifa edebileceği söyleniyor.


Volkswagen'in emisyon ölçümlerinde yaptığı hilenin ortaya çıkmasının ardından, şirketin hisselerinde büyük değer kaybı yaşanmaya başladı. Emisyon değerlerini uygun göstermek için hile yapan şirketin, hisse değerinin üçte birini kaybettiği belirtiliyor.

Değeri 78.5 milyar dolardan 50 milyar dolara düşen şirketin, 7.3 milyar dolarlık parayı, gelecek cezalar için kenara ayırdığı söyleniyor. Ancak şirketin sorunlarının cezayla sınırlı olmadığı, dünya çapında 11 milyon aracın hileden etkilenmiş olduğu aktarılıyor.

Araçlar konusunda ne yapılacağı henüz kesinleşmezken, şirketin yılda 10 milyon araba ürettiği ve etkilenen araçların 1 yıllık üretimine tekabül ettiği bildiriliyor.

Şirketin laboratuvar testlerinde de hile yaptığı ve bu sebeple de yüksek miktarda ceza alabileceği de belirtiliyor.