Vodafone'dan İngiliz istihbaratına düzenli bilgi aktarımı

Telekomünikasyon devi Vodafone'un İngiliz istihbaratına düzenli bilgi aktardığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Telekomünikasyon devi Vodafone'a ait Cable&Wireless (C&W) şirketinin İngiliz istihbaratına (GCHQ) bilgi servis ettiği ortaya çıktı.

Edward Snowden belgelerini inceleyen Berlin'li iletişim profesörü ve eski hacker Sandro Gaycken'in Süddeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada, ''Bu belgelerden anlaşıldığı gibi, yabancı şirketlere ait müşteri bilgileri deşifre edilmiş ve datalar yönlendirilmiştir'' dedi.

Konuya ilişkin Vodafone'dan yapılan açıklamada ise, şirket tarihi içinde ''ne Alman ne İngiliz ne de Avrupa Birliği yasaları ile çelişen'' hiçbir işlerinin olmadığı iddia edildi.

2 yıl önce Vodafone tarafından şirket bünyesine katılan ve kod ad olarak ''Gerontic'' adını kullanan şirket, İngiliz istihbaratı elemenları ile kendi personeli arasında defalarca ortak proje yapmış. İstihbarat örgütünden Gerontic firmasına  milyonlarca sterlini bulan ödemeleri yapılmış. 

BİLGİLERİN YÜZDE 70'İ VODAFONE'UN ŞİRKETİNDEN
2009 yılında İngiliz GCHQ'una yönlendirilmiş dökümanların yaklaşık yüzde 70'i bugünkü Vodafone'un yan firmasından gönderilmiş. Sözü geçen şirket yardımı ile pekçok bilgiyi elde eden İngiliz istihbaratı, bütün dataları ''Incenser'' adı verilen program üzerinden işlediği de paylaşılan bilgiler arasında.