VİDEO - Theodorakis'ten Fidel'e: İlk kez seninle aynı fikirde değilim

Ünlü Yunan besteci Theodorakis, dostu Fidel'in ardından "ilk kez seninle aynı fikirde değilim" dedi.

Dış Haberler

90 yaşında hayatını kaybeden Küba Devrimi'nin efsanevi lideri Fidel Castro'ya tüm dünyadaki dostlarından "elveda" denmeye devam ediyor.

Ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis, kendi internet sitesinden paylaştığı bir dörtlükte şunları yazdı:

"Sevgili Fidel'im,
Bizi bıraktın
ve ben ilk kez
seninle aynı fikirde değilim."

Theodorakis Kübalı Devrimi'nin liderleriyle ilk kez 1962 yılında, Birleşik Demokratik Sol'un (EDA) parlamento üyesi olarak, Küba hükümetinin davetiyle bu küçük adaya gittiğinde tanışmıştı.

O dönem, Theodorakis'in bestelediği "Luna de miel" şarkısı, Küba'da hayli popülerdi.

Bu buluşmada Theodorakis sağlık koşullarını gerekçe göstererek Ada'dan erken ayrılmak istedi. Ancak Che Guevara, Theodorakis'e itiraz ederek, "Hiçbir yere gitmiyorsunuz. Taze havaya sahip dağlarımız var. Yarın Sierra Maestra'ya gidiyorum ve sizi alıp benimle götürmeye otele geleceğim" demiş.

Ertesi gün Che gerçekten de gelip Theodorakis'i almış ve birlikte 1 hafta geçirmişler.

29 Temmuz 1981 tarihinde Theodorakis, Fidel tarafından Havana'da bir konser vermek için davet edilmiş. Bu konserde Yunan besteci, Pablo Neruda'nın şiirinden bestelediği ünlü eseri "Canto General"i sergilemiş -bir Küba orkestrası, Maria Farantouri ve Giorgos Dalaras ile birlikte.

Ancak konserdeki sürpriz, suikast girişimleri nedeniyle pek halk içine çıkamayan Fidel'in konsere gelmesi oldu. "Viva Fidel!" sloganları ile konsere gelen Fidel, konser bitiminde Theodorakis ile birlikte kameraların karşısına geçti.

Fidel, orada şunları söyledi: "Müzik, siyasetten daha zor. Müzisyenlerden daha çok siyasetçinin olmasının nedeni de bu. Ve bundan daha da az devrimci sanatçı var. Sanatçıların devrimi istemesine rağmen, devrimci olmayan çok sayıda siyasetçi var. Fakat devrimci bir sanatçı olmak, bir siyasetçi olmaktan çok daha anlamlı."

İşte o görüntüler: