VİDEO | Putin ABD'nin KDHC politikasını yerden yere vurdu: Enteresansınız arkadaşlar

Rusya Devlet Başkanı, ​"​Amerikalı siyasetçilerin ​Rusya'yı Kuzey Kore ve İran'la aynı kefeye koyduğunu, fakat Kuzey Kore ve İran'ın nükleer programları konusunda​ ​anlaşması için başkanlarına (Trump) ve gazetecilere baskı yaptığını” söyleyerek “Sizin aklınız yerinde mi?” sorusunu sordu.

Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ​Amerikalı bir gazetecinin ​K​ore Demokratik Halk Cumhuriyeti konusunda Rusya'nın A​BD​'yl​e​ birlikte hareket edip etmeyeceğini sor​ması üzerine “Çok enteresansınız arkadaşlar” diye söze girdi. Soru, ​dün Moskova Dünya Ticaret Merkez'inde düzenlenen Putin'in yıllık basın toplantısında soruldu.

Soruyu “Enteresansınız arkadaşlar" diyerek karşılayan Putin, "Kongre ve senato üyeleriniz çok iyi, güzel görünüyorlar, takım elbiseleri, gömlekleri var, oldukça akıllı insanlar. Bizi Kuzey Kore ve İran'la aynı kefeye koyarken, Kuzey Kore ve İran nükleer programında yaşanan sorunları bizimle beraber çözmek için başkanlarını ve sizi zorluyor. Aklınız yerinde mi acaba?”  ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasına şöyle devam etti: 
“Daha önce de söyledim, tekrarlamak istiyorum. 2005'te Kuzey Kore'nin nükleer programını durdurması konusunda neredeyse anlaşmıştık. Kuzey Kore belli sorumluluklar aldı. Herkes onayladı, bu anlaşmayı imazaladı ve birkaç ay geçmeden ABD bu anlaşmanın yeterli olmadığına karar verdi. Kuzey Kore'deki banka hesapları derhal donduruldu ve Kuzey Kore'nin bu anlaşmanın ötesinde başka bir şey yapması söylendi. Fakat Kuzey Kore tüm anlaşmaları bırakıp tekrar kendi nükleer programını geliştirmeye başladı. Fakat bunu neden yaptınız? Bu size yeterli gelmedi mi? Yeterli gelmediyse neden imzaladınız? [Kuzey] Kore'yi vazgeçmesi için kışkırttınız. Daha da kötüsü Libya'da, Irak'ta oldu. Bunu çok kez söyledim. Kuzey Kore, kitle imha sistemleri ve füzelerini geliştirmek dışında kendini koruma yöntemi görmüyor. Şimdi füzelerin ABD sınırlarına ulaşabilecek seviyeye ulaştığını görüyorsunuz. Öyle gözüküyor. Fakat burada iyi olan nedir? İki tarafın da durumu kızıştırmasını durdurmak gerekiyor. Amerikalı dostlarımızdan karışıklığı durduracaklarına dair duyum aldık. Olmadı. Onlara karşı tekrar tavır aldılar ve Kuzey Kore füzeleri tekrar fırlattı.”
“Evet. Diyelim ki​,​ ABD nükleer değil de daha hafif silahla saldırı gerçekleştirecek. Fakat hedef neresi olacak? CIA veya DIA'nın tek ateşle tam olarak nereyi vuracağını bildiğini düşünüyor musunuz? Tabii ki hayır. Bu, kapalı ​ülke ​Kuzey Kore. Bazı şeyleri biliyorsunuz, bazı şeyleri belli ki bilmiyorsunuz. Sonuç olarak, sadece bir ateş bile felaket bir sonuç yaratmak için yeterli​. Bu, Kuzey Kore tarafından da karşılık geleceği anlamına gelir.”

Daha sonra, Rusya'nın ABD ile ancak “sağ duyu çerçevesinde” hareket edebileceğini, “Bay Tillerson'un ABD'nin doğrudan temas için hazır olduğunu söylediğini, bunun iyi bir işaret olduğunu” belirten Putin, "Bu, Amerikan yönetimi​nin devlet ​bölmesinde belli gelişmeler kaydedildiğini gösteren çok iyi bir işaret. ABD istihbarat servisleri ve Pentagon'la, bu doğrultuda sağduyu çerçevesinde ilerlersek, ABD​'yle​ bu gibi konularda ortak hareket edebiliriz, Kuzey Kore dahil" dedi.

Putin'in 13'üncü basın toplantısı​ soru-cevap formatında gerçekleştirildi.

Katılan Rus ve yabancı basın kuruluşları arasında AFP, Bloomberg, Xinhua Haber Ajansı, CNN ve Guardian vardı. Bilinmeyen Sibirya ve Arkhyz 24 gibi yerel basın kuruluşlarının muhabirleri de soru sorma fırsatına sahip oldu.

Geçen yıl etkinliğe bin ​437 gazeteci katıldı, 48'i soru sordu. Putin geçen sene 67 soru cevapladı. Bu yıl ​bin ​640 Rus ve yabancı gazeteci katılım gösterdi.