Venezuela sağından AKP taktikleri

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevden alınması için toplanılan imzalardan yaklaşık 190 bini ölmüş seçmen imzası çıktı

Dış Haberler

Referandum sürecini denetleyen komisyon, şu ana kadar sağcı "muhalefetin" topladığı imzalardan 190 bininin sahte olduğunu ve bunların ölmüş seçmenlerin imzaları olduğunu belirtti. 

 Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi lideri Jorge Rodriguez, "muhalefetinin" sahte imzaları sunmasının nedeninin Maduro'ya karşı  darbe hedefi olduğunu söyledi.

Anayasa hukukçusu Maria Alejandra Diaz, teleSUR ile yaptığı röportajda, artık "muhalefetin" referandumu bu sene yapmasının çok zor olduğunu ve mümkün olmadığını belirtti. Tahminine göre referanduma giden bu sürecin en az 170 gün sürebileceğini söyleyen Diaz, gerçekleşebilirse en erken 2017 Ocak sonu referandumun gerçekleşebileceğini söyledi. Diaz ayrıca, devlet başkanı dâhil olmak üzere kayıtlı her seçmenin bu süreç boyunca açıklanmayan herhangi bir düzensizliğe karşı şikâyet dilekçesi verebileceğini ve bunun referandumu daha da öteleyebileceğini söyledi.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) imzaları onaylaması durumunda, “muhalefetin” referandum için 20 milyon Venezuela seçmeninin beşte birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıda imzaya ulaşılırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak. Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin yaklaşık iki hafta önce sona ermesiyle muhalefet CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı.