Venezuela, Guaido’nun gelirlerini soruşturacak

Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli muhalif lider Guaido hakkında bazı ulusal ve uluslararası kurumlardan gerekçesiz para aldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

soL - Dış Haberler

Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido’nun gelirleri soruşturulacak.

Venezuela Devlet Denetçiliği Kurumu Başkanı Elvis Amoroso, Guaido hakkında ulusal ve uluslararası kurumlardan gerekçesiz para aldığı iddiası üzerine soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Anayasaya göre Ulusal Meclis üyelerinin görevleri sırasında özel ya da başka bir kamu görevi nedeniyle para alamayacağına dikkati çeken Amoroso, halihazırda Ulusal Meclis Başkanı olan Guaido’nun mal varlığı beyanında bazı verileri gizlediğinden ve bazı sahte verilere yer verdiğinden şüphelenildiğini belirtti.

Guaido soruşturma sonucunda suçlu bulunursa para cezası ve kamu görevinden men cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca Guaido hakkında ceza davası da açılabilecek.

2017’de halk meclislerinin ve meslek örgütlerinin ağırlık taşıdığı bir seçimle yeni bir anayasa hazırlığını üstlenen Kurucu Meclis’in oluşturulmasından sonra işlevsiz bir kurum haline gelen ve ABD destekli muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’in başkanı Juan Guaido 23 Ocak’ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

ABD ve ardından yaklaşık 50 ülke Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu tanımayacağını, Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıklamıştı.

ABD, Venezuela’ya ait petrol şirketlerine yaptırım kararı alarak ülkedeki Venezuela’ya ait varlıkların kontrolünü de Guaido’ya verdiğini açıklamıştı.

Venezuela hükümeti ABD ile diplomatik ilişkileri kesmiş, Guaido’ya yurtdışına çıkış yasağı getirmişti.