Venezuela Dışişleri Bakanı: Asıl kapitalizm bir hastalıktır

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşinin de içinde bulunduğu 6 Venezuelalıya yaptırım kararını dün açıkladı. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, BM Genel Kurulu'nda 'sosyalizm bir hastalıktır' diyen Trump'a ve ABD yaptırımlarına tepki gösterdi: 'Kapitalizm bir hastalıktır ancak bu kapitalist ülkeleri tanımadığımız anlamına gelmez, bu bir egemenlik…

Dış Haberler

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamayla, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşi Cilia Maduro, Savunma Bakanı Vladimir Padrino ve Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez'in de içinde bulunduğu bir dizi kişiye yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün Karakas’ta yaptığı konuşmada karara tepki gösterdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da New York’ta katıldığı BM Genel Kurulu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump’ın BM sözleşmesini, BM’nin ortasında yırtıp attığını söyledi.

YENİ YAPTIRIMLAR

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “ABD’nin Venezuela’da demokrasinin yok edilmesine müdahil olanlara ve Venezuela halkı pahasına kendilerini zenginleştirenlere karşı somut ve etkin adımlar atmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın bu açıklaması, Trump hükümetinin 2017’den beri Maduro hükümetine karşı uyguladığı ekonomik yaptırımların devamı olarak geldi. Nicolas Maduro dün başkent Karakas’ta yaptığı açıklamada, "Etrafım yaptırım uygulanmış yetkililerle çevrili, beni onurla çevrelediği için Trump'a teşekkür ederim" dedi. Maduro, ABD’nin yaptırım listesine eşini de dahil etmesine tepki gösterdi ve bunun tarihte görülmemiş bir şey olduğunu söyledi. Maduro ABD’ye “Eğer bana saldırmak istiyorsanız saldırın ama Cilia’nın peşine, bir ailenin peşine düşmeyin” dedi. 

VENEZUELA HEYETİ VENEZUELALI GÖÇMENLERLE İLGİLİ TOPLANTIYA ALINMADI

New York’ta yapılan BM Genel Kurulu’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Maduro’ya karşı suikast girişimi hakkındaki yorumlarını ve ülkesine uygulanan yaptırımları kınadı. Arreaza ayrıca heyetinin, BM’de Kolombiya tarafından düzenlenen Venezuelalı göçmenlerle ilgili bir toplantıya girişinin de engellendiğini açıkladı.

'TRUMP BM SÖZLEŞMESİNİ YIRTIP ATTI'

Venezuelalı bakan, “Trump’ın tek yaptığı BM sözleşmesini alıp BM’nin tam ortasında yırtıp atmak oldu” dedi.

ABD Başkanı Trump’ın dün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Venezuela dahil olmak üzere her yerde sosyalizmin acı ve başarısızlık getirdiğini görüyoruz. Dünyanın bütün ülkeleri sosyalizme karşı durmalı. Maduro ve yakın çevresine yeni yaptırımlar getiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Trump’ın konuşmasında sosyalizmi bir hastalık olarak nitelemesine de tepki gösteren Arreaza “Bizim için kapitalizm bir hastalıktır ancak bu kapitalist ülkeleri tanımadığımız anlamına gelmiyor. Bu bir egemenlik sorunudur” dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı, ayrıca ülkesine dünyanın farklı yerlerinden gelen 8 bin 381 göçmeni yurttaşlığa kabul edecek bir kararname imzalayacağını da belirterek aynısını Trump’ın ABD’deki Latin Amerikalı göçmenler için yapması gerektiğini ifade etti.