Ve Netanyahu konuştu

İsrail Başbakanı ABD Kongresi’ndeki tartışmalı konuşmasını yaptı. Netanyahu beklendiği gibi İran’la yapılan müzakereleri eleştirdi.

ABD Kongresi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti’nin davetiyle bugün Kongre’ye hitap eden Binyamin Netanyahu, ABD’yi İran’la yürüttüğü müzakereler nedeniyle uyardı. Konuşmasında beklendiği gibi İran’a yüklenen ve Obama’nın politikasını eleştiren Netanyahu, İran için “kökleri militan İslam’da olan” ülke diye söz etti. Netanyahu, İran’ın “daima ABD’nin düşmanı olacağını” söyledi.

DÜŞMANIN DÜŞMANI...

IŞİD konusunun İran’la yakınlaşma nedeni olamayacağını söyleyen İsrail Başbakanı, “Konu İran ve IŞİD olunca düşmanınızın düşmanı düşmanınızdır” dedi.

İran’la yürütülmekte olan müzakerelerin bir anlaşmayla sonuçlanması halinde İran’ın nükleer silah geliştirmesinin engellenemeyeceğini savunan Netanyahu, “[bu anlaşma] İran’ın nükleer silah edinmesi garanti edecek, hem de bir sürü” dedi.

‘MÜZAKERELER İRAN’IN YOLUNU AÇIYOR’

İsrail Başbakanı, İran’la yürütülen P5+1 müzakerelerinin İran’ın nükleer bomba yapmasına engel olmadığını, bilakis bunun “yolunu açtığını” ve ülkenin “hiç olmadığı kadar radikal” olduğunu ileri sürdü.

Netanyahu, İran’la müzakere etmek yerine, “özellikle de petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte daha da kırılganlaşan rejim” diye nitelediği İran üzerindeki baskının artırılmasını savundu.

OBAMA’YA TEŞEKKÜR

Başkan’ın daveti olmadan İsrail’de yapılacak seçimlerden çok kısa bir süre önce ABD Kongresi’ne hitap etmesi Demokratların tepkisini çeken Netanyahu, gerginliği azaltmaya yönelik sözler de etti. İsrail Başbakanı, Obama’ya sağladığı askeri yardımlar ve füze savunma sistemi Demir Kubbe’ye yaptığı katkılar da dahil olmak üzere İsrail’e verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Netanyahu, “Burada bulunuşumun siyasi olarak değerlendirilmesinden ötürü çok üzgünüm. Koltuğun hangi tarafında oturduğunuzu çok iyi biliyorum, sizler İsrail’in yanındasınız” dedi.

OBAMA DİNLEMEDİ

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Barack Obama’nın Netanyahu’nun konuşmasını dinlemediği, konuşma sırasında Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Polonya devlet başkanlarıyla Ukrayna hakkında bir toplantıda bulunduğu kaydedildi.

DEMOKRATLARDAN ‘ILIMLI BOYKOT’

Cumhuriyetçi Parti’nin davetiyle Kongre’ye hitap eden Netanyahu, Demokrat Parti üyesi senatörlerin bir kısmı tarafından protesto edildi. Kongre’deki 232 Demokrat Partili senatörden 60’ı Netanyahu’nun konuşmasını dinlemedi.

BUSH’TAN İBRANİCE KUTLAMA

2016 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması beklenen isimlerden Jeb Bush, Netanyahu’nun konuşması sırasında Facebook sayfasından, İngilizce ve İbranice “Güçlü bir mesaj Başbakan Binyamin Netanyahu” diye yazdı. Eski Florida Valisi Bush, “Kongre’ye hitap etmesinden ve nükleer bir İran’ın oluşturduğu tehdidi aydınlatmasından ötürü memnunum. İran’ın nükleer programı durdurulmak zorunda” diye yazdı.