Vatikan’dan Türkiye’ye 'soykırım' yanıtı

Vatikan, Papa Françesko’nun Ermenistan ziyareti sırasında “soykırım” olarak nitelemesinde bulunmasının ardından Türkiye’nin tepki göstermesi üzerine bir açıklama yaptı.

DHA

Papa, bugün sona erecek olan Ermenistan ziyaretinin ilk gününde cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı konuşmada, 1915 Tehcirini'nden bahsederken hazırlanan metinden bağımsız olarak, “Bu trajedi, bu soykırım, ne yazık ki geçen yüzyılın elim felaketlerinin başlangıcı oldu” demişti.

Papa’nın bu sözlerine Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den sert tepki gelmişti.

Canikli, “Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor” ifadesini kullanmıştı.

Papa'nın gezisini takip eden gazetecilerin, Türkiye’nin tepkisine ilişkin soruları üzerine Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi bir açıklama yaptı.

Lombardi, “Eğer Papa dikkatle dinlenirse, sözlerinde Haçlı ruhuyla örtüşen hiçbir şey olmadığı açıkça görülecektir. Ben sadece, Papa’nın ne söylemek ve ne yapmak istediğini doğru anlamaya davet ediyorum. Papa’nın gerçek niyeti, uluslar arasında daima barış ve diyalog inşa edilmesini sağlamaktır. Bunun için dua da etti. O, Türk halkının aleyhine tek bir söz söylememiştir. Papa, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma arzusunu dile getirmiştir. Haçlı zihniyeti yoktur” diye konuştu.