Varufakis: Önceliğimiz küresel partnerlerimizin güvenini kazanmak

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis, ABD'den açıklamalarda bulundu.

Dış Haberler

Yunanistan'da SYRIZA hükümetinin en önde gelen isimlerinden olan Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis, IMF ve Dünya Bankası'nın Bahar dönemi toplantısı için bulunduğu Vaşington'da önemli açıklamalar yaptı. 

Brookings Enstitüsü'nde Varufakis'i konuşmasını yapmak üzere kürsüye Kemal Derviş davet etti.  

Konuşmasında "hükümetimizin öncelikli görevi, küresel partnerlerimizin güvenini kazanmak için alınması gereken kimi zor kararların siyasi maliyetini göğüslemektir" diyen Varufakis, "müzakereleri sonlandırmayı herkesten çok istediğini" belirtirken, IMF ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan görüşmelerin kısa sürede sona ereceğini sözlerine ekledi.

Varufakis, masaya çatışmak için değil, bir anlaşmaya varmak üzere oturduklarını söylerken Yunanistan'da sermayedarları rahatlatmak için hükümetin attığı adımların listesini dinleyicilerle paylaştı. Varufakis, erken emekliliği engellediklerinin, sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminde reformları sürdüreceklerinin ve özelleştirmelere planlandığı gibi devam edeceklerinin özellikle altını çizdi. 

Varufakis'in konuşması boyunca Yunanistan'a dayatılan kemer sıkma politikalarının halkta yarattığı yıkımdan ziyade Yunan "ulusal sermayesinin" rekabet edebilirliğini düşürdüğüne ve bu nedenle "etkisiz" olduğuna vurgu yapması dikkat çekti. 

Varufakis, ABD'nin en önemli think-tank kuruluşlarından olan Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmayla SYRIZA hükümetinin halk düşmanı politikaları sürdüreceği konusunda bir kez daha uluslararası sermayedarlara ve finans kuruluşlarına teminat verirken, Yunanistan ekonomisinin sermaye lehine yeniden yapılandırılmasının hükümet tarafından sürdürüleceğini belirtmiş oldu.