Ürdün: Türkiye IŞİD'le işbirliği yapıyor

Ortadoğu hükümetleri, Türkiye'nin IŞİD ile olan ilişkilerinde dürüst olmadığını söylerken, kimi ülkeler açıkça işbirliği yapıldığını bile söylüyor.

Dış Haberler

McClathyDC'nin haberine göre Ortadoğu hükümetleri giderek Türkiye'nin IŞİD ile ilişkilerinden daha çok şüpheleniyor. İsrailli bir yetkili "Türkiye ikili hatta üçlü oynuyor" derken, Mısırlı bir yetkili ise "Türkiye'nin terörizm ile bağlarının araştırılması lazım" diyor.

Haberde, Ürdün istihbaratın üst düzey bir ismin açıkça "IŞİD ile işbirliği yapıyorlar, sadece kabul etmiyorlar" derken, ABD'li yetkililerin de Türkiye'yi dolaylı olarak IŞİD'in büyümesiyle bağlantılı gördüklerini belirtiyor. Binlerce IŞİD üyesinin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtikleri söylenirken, ABD istihbaratından James Clapper'ın Şubat ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin bu geçişlere izin verdiğini ima ettiği söyleniyor.

ABD Kongresi'ne konuşan Clapper'ın Türkiye'nin "başka öncelikleri ve başka çıkarları" var dediği de belirtilirken, kaçakçılar aracılığıyla Suriye'ye patlayıcı sızdırıldığı da söyleniyor. Kimi Türk yetkililerin, "kahraman olmak istemiyoruz" diyerek, IŞİD'e karşı gelmemelerine sebep olarak olası asker kayıplarını gösterdikleri de belirtiliyor.

Türkiye'nin Suriye'de bir plan oluşturmamış olması sebebiyle ABD'yi suçladığı da aktarılırken, Türkiye'nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın düşürülmesini istediği de vurgulanıyor. Türkiye'nin bunun sebebi olarak ABD'nin İran'ı kızdırmayı istememesini gördüğü de söyleniyor.

İran tarafından desteklenen gruplardan da rahatsız olan Türkiye'nin, İran'ın güçlenmesinden şikayetçi olduğu söylenirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da benzer düşündüğü aktarılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında İran'ın bölgeyi kontrol etmeye çalıştığını ve buna izin verilmeyeceğini söylediği hatırlatılırken, Türkiye'nin açıklamaların ötesinde bir şey yapmadığı da söyleniyor.

Türkiye sınırından 100 kilometre uzaklıktaki Rakka ele geçirilirken Türkiye'nin duruma müdahale etmediği söylenirken, burasının IŞİD'in başkenti olduğu da vurgulanıyor. Türkiye'nin yanı sıra ABD'nin de buraya saldırma planı olmadığı belirtiliyor. ABD yönetiminin İncirlik üssünü IŞİD'e karşı kullanmak için izin alamadığı da söylenirken, bunun da IŞİD konusunda benzer çıkarlar olduğuna dair şüpheyi arttırdığı aktarılıyor.