Ürdün, kiraladığı toprakları İsrail'den geri istedi

Ürdün Kralı 2. Abdulllah, bugün Twitter'da bir mesaj paylaşarak, İsrail ile 1994'te imzalanan barış anlaşmasının bir maddesini yenilemeyeceklerini açıkladı.

Dış Haberler

Ürdün Kralı 2. Abdulllah, bugün Twitter'da bir mesaj paylaşarak, İsrail ile 46 yıllık savaşa son veren barış anlaşmasının bir maddesini yenilemeyeceklerini açıkladı.

İsrail ile Ürdün arasında 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre, sınırda bulunan El-Ghamr ve El-Bakura kentleri Ürdün egemenliğine bırakılıyor ancak İsrail'e bu bölgede ekonomik ayrıcalıklar tanınıyordu. 

İLGİLİ MADDE NE DİYOR?

Ürdün-İsrail Barış Antlaşması'na göre, bu iki bölge, "İsrail'in özel toprak kullanım hakları olmakla birlikte, Ürdün egemenliğinin içerisinde yer alır". 

Anlaşmanın ilgili maddesinin devamında şu tanım yapılıyor:  

"Bu (İsrail'in) haklar(ı) engelsiz giriş, çıkış ve bölge içi ulaşımı kapsar. Bu bölgeler gümrük ya da göç yasalarına tabi değildir. Bu haklar 25 yıl boyunca yürürlükte kalacak ve ülkelerden biri düzenlemeyi sona erdirmek istemediği sürece aynı periyotlarla otomatik olarak yenilenir. Eğer bir ülke düzenlemeyi sona erdirmek isterse konsültasyona gidilir."

Bugün, taht makamından konuya ilişkin yapılan açıklamada da, "Bakura ve Ghamr bölgeleri her zaman bizim başlıca önceliğimiz oldu ve Ürdün ve Ürdünlüler için ne gerekiyorsa yapma gayretimizden kaynaklanan kararımız İsrail-Ürdün Barış Antlaşması'nın 2. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendini sonlandırmak yönündedir" dendi.

NETANYAHU: PAZARLIKLARA BAŞLAYACAĞIZ

Ürdün'ün kararı hakkında açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in Ürdün ile pazarlıklara başlayacağını söyledi.

Ürdün ile barış anlaşmasını imzalayan İsrail'in eski Başbakanı İzak Rabin'in suikaste kurban gidişinin 23'üncü yılında düzenlenen anma töreninde konuşan Netanyahu, "Şüphe yok ki, geniş bir perspektiften bakılacak olursa, bu anlaşmanın bütünü önemli bir varlık, iki ülke için de önemli ve değerli" ifadelerini kullandı.