Ürdün kaynıyor

Ürdün'deki radikal İslamcı hareket, krallığın IŞİD karşıtı koalisyona katılması üzerine sesini yükseltmeye başladı. Ülkenin güneyinde ise IŞİD etkinliği artıyor.

Dış Haberler

Ürdün Krallığı, hem Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyona verdiği destek, hem de İsrail'in Mescid-i Aksa'nın rejimini değiştirmeye yönelik denemeleri nedeniyle İslamcıların hedefinde.

Krallığa yönelik ilk tepki, ülkedeki legal kolu İslami Hareket Cephesi (İHC) aracılığıyla Müslüman Kardeşler'den geldi. İHC tarafından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ürdün'e yaptığı ziyaret eleştirilmiş ve IŞİD karşıtı savaş "bizim savaşımız değil" denilerek eleştirilmişti.

ÜNLÜ SELEFİ LİDERDEN TEPKİ
En önemli tepki ise, Ortadoğu'daki bütün Selefi hareketleri etkileyen ve geçtiğimiz aylarda cezaevinden serbest bırakılan Ebu Muhammed el-Makdisi'den geldi. IŞİD karşıtı koalisyona Ürdün'ün katılmasını sert bir dille eleştiren Makdisi, bu açıklamasından birkaç gün sonra gözaltına alındı. Makdisi, "internet üzerinden radikal fikirleri yaymak" ile suçlandı.

Makdisi, 27 Ekim'de yazdığı bir yazıda ise IŞİD ile Nusra'yı ABD öncülüğündeki koalisyona karşı birleşmeye çağırdı.

Makdisi'nin El Kaide ve Nusra Cephesi'ne yakın olduğu biliniyor.

DOĞU KUDÜS SORUNU
Ürdün'ü zorlayan bir diğer sorun ise Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa. 

Ürdün ile İsrail arasında 1994 yılında imzalanan anlaşmaya göre, Doğu Kudüs'teki kutsal mekanların ve Mescid-i Aksa'nın yönetimi Ürdün Krallığı'nda bulunuyor. 

Ürdün, sağcı Yahudilerin Mescid-i Aksa rejimini değiştirmeye yönelik çabalarına ve İsrail devletinin desteğine tepki olarak Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Ürdün'deki siyasi partiler, hükümeti 1994 Anlaşması'nın iptal edilmesi için sıkıştırıyor.

İslamcı hareketler ise hükümeti "halkı silahlandırmaya" ve "Filistin'de cihada izin vermeye" çağırdı.

Ürdün genelinde yapılan eylemlerde konuşan Müslüman Kardeşler lideri Hammam Said'in, "Bizin savaşımız Kudüs'te. Irak, Suriye veya başka bir yerde değil" demesi dikkat çekmişti.

IŞİD etkinliği
Ürdün'ün başını ağrıtan bir başka sorun ise, ülkenin güneyinde artan IŞİD etkinliği.

Özellikle Ma'an ve Zarka'da etkili olan IŞİD, buralarda rahatça siyasi faaliyet yürütebiliyor.

 
//-->

Haritadaki "1" işareti Ma'an kentini, "2" işareti ise Zarka'yı gösteriyor.