UNESCO Başkanı: IŞİD 'in Irak, Suriye yağması endüstriyel ölçekte

UNESCO Başkanı Irina Bokova, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki kültürel hazineleri insanlığın ortak köklerini yok etme amacıyla yağmaladığını, aynı zamanda eserleri aracılar eşliğinde sattığı bir 'endüstri kurduğunu' belirtti.

Londra'da yapılan bir toplantıda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Başkanı Irina Bokova, Irak'ın yaklaşık 10 bin kültürel alanının beşte birini elinde tutan IŞİD'in bu bölgeleri yağmaladığını, başka pek çok bölgenin akıbetinin ise belirsiz olduğunu belirtti.

Suriye'de pek çok alanın arkeologlar ve tarihçiler için tamamen değersizleştirilecek denli yağmalandığını söyleyen Bokova, Libya için de artan bir endişe içinde olduklarını ifade etti.

IŞİD işgal ettiği bölgelerde, Asurluların, Romen medeniyetinin, Hıristiyan ve Müslümanlığın en gelişkin eserlerinin bulunduğu insanlık mirasını yok etti.

İNSANLIĞIN ORTAK KÖKLERİ YOK EDİLİYOR

Bokova, "Bugün Irak ve Suriye'de görülen korkunç yıkım, çağdaş tarihin görmediği boyutlara ulaşmıştır" dedi. IŞİD'in insanlığın "ortak kökleri"ni yok etmeyi amaçlandığını belirten Bokova, aynı zamanda bu yağmanın örgütün finansman kaynağı olduğunu vurguladı.

Uydu görüntüleri ile bölgedeki kültürel miras yağmasının boyutlarını anlamaya çalıştıklarını bildiren Bokova, bazı yerlerde yalnızca çok büyük delikler gördüklerini ve durumu kavramakta güçlük çektiklerini ifade etti.