Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri toplantısı sona erdi

Ekvador'da düzenlenen Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri toplantısı sona erdi. Toplantıda, Filistin'le dayanışmayı yükseltme, NATO saldırganlığına karşı ortak mücadele ve Ortadoğu'daki çetelere karşı örgütlenme vurguları ön plana çıktı.

Haber Merkezi

Ekvador’un Guayaquil kentinde Ekvador Komünist Partisi’nin evsahipliğinde düzenlenen Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri toplantısı 15 Kasım’da yapılan son oturumla tamamlandı.

53 partiden 85 delegenin katıldığı toplantıda, Ekvador’un coğrafi konumu gereği Afrika ve Asya’dan katılım nispeten düşükken, Latin Amerika partilerinin tam kadro katılımları dikkat çekiciydi.

Dünya çapında kapitalist sistemin yaşadığı krizin derinlemesine tartışıldığı oturumlarda, Latin Amerika, Ukrayna ve Ortadoğu’daki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi Özgür Şen de oturumların son gününde Ortadoğu’daki son gelişmeler, İslamcı çeteler ve büyüyen savaş tehlikesi hakkında partisinin görüşlerini aktardı.

Ekvador hükümet ve devlet yetkilileri de toplantıyı yakından takip ettiler. Açılış günü hazır bulunan üst düzey yetkililere ilaveten, toplantının ikinci günü akşamı yapılan yemeğe katılan Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, delegelerle Ekvador’daki son durum hakkında görüşlerini paylaştı.

Plenaryum oturumlarının haricinde çok sayıda çalışma grubu ve ikili görüşmenin gerçekleştiği Ekvador’da partiler toplantı için bir sonuç deklarasyonu yayımlamamayı tercih ettiler. Bunun yerine çok maddeli bir ortak eylem planı üzerinde uzlaşan partiler, 2015 yılında bu başlıklarda ortak hareket etmeyi hedefliyorlar.

Ortak eylem planından öne çıkan bazı başlıklar şunlar:

1.       NATO’ya karşı ortak eylemlerin düzenlenmesi ve emperyalizmin terörizm karşıtı savaş söylemini kullanarak yürürlüğe koyduğu planlara karşı mücadele

2.       Irak, Suriye, Ukrayna ve Afrika’daki emperyalist müdahale ve gerici çetelere karşı mücadelenin güçlendirilmesi

3.       Nazi faşizmine karşı kazanılan büyük zaferin 70. yılında, zaferdeki Sovyetler Birliği’nin ve Komünist Partilerin rolünün vurgulanması, tarihin gerici yeniden yazımına ve faşizmin aklanmasına karşı çıkılması

4.       ABD’ye karşı kazanılan Vietnam Zaferi’nin 40. yılının kutlanması

5.       Anti-komünist yasa ve uygulamalara karşı mücadele edilmesi, Ukrayna komünistleri başta olmak üzere bu yasa ve uygulamalardan mağdur partilerle dayanışma etkinliklerinin düzenlenmesi

6.       Filistin’le dayanışma başlıklarının artırılması

7.       Latin Amerika’daki komünist ve işçi partileri ve halklarla olan dayanışmanın güçlendirilmesi

8.       Sosyalist Küba’yla dayanışmanın güçlendirilmesi, halen tutsak olan 3 Kübalı’nın salıverilmesi için düzenlenecek uluslararası kampanyaya destek verilmesi.