Ukrayna’ya giden cihatçıların Türkiye bağlantısı: Faşist Sağ Sektör, İstanbul'dan militan topluyor

Eski NSA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yayınlayan The Intercept isimli haber sitesi IŞİD’e militan sağlamak üzere İstanbul’da bulunan bir IŞİD lideriyle Ukrayna üzerine röportaj yaptı.

Dış Haberler

ABD istihbarat teşkilatı NSA’in eski ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yayınlayan The Intercept isimli haber sitesi, şimdi de İstanbul’daki bir Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) lideriyle röportaj yaptı.

Halid lakaplı IŞİD lideri, dünyanın çeşitli yerlerinde IŞİD’e katılmak üzere Türkiye’ye gelen gönüllüleri denetlediğini iddia ediyor. Röportajın konusu Ukrayna olduğu için Halid, röportajı yapan kişiyi Ukrayna’da savaşan Müslümanlardan Rızvan’la da tanıştırıyor. Gelen gönüllülerin sahte isimler ve kimliklerle Orta Doğu, Afrika ve Kafkaslara gönderildiği belirtilirken, Ukrayna’ya gidilmesinin amacınınsa örgüte silah ve kaynak sağlamak olduğu söyleniyor.

Ukrayna’da Çeçen lider Cahar Dudayev’den adını alan Dudayev taburunda savaşan cihatçılar, Ukrayna kimliği aldıktan sonra para kazanmak için Polonya’ya giderek inşaatlarda veya restoranlarda çalışıyor. Kazandıkları paraları ve Ukrayna’dan aldıkları silahları, Ukraynalı gümrük yetkililerine rüşvet vererek IŞİD’e götürüyor.

Ancak Rızvan, Ukrayna’dan bekledikleri desteği göremediklerini belirterek, hükümetin bir gün kendilerine karşı savaşabileceklerinin farkında olduğunu, bu sebeple onlar yerine faşist Sağ Sektör’e destek verildiğini söylüyor. Sağ Sektör üyelerine zengin Ukrayna oligarşisi tarafından para, araba ve ev verildiğini söyleyen Rızvan, zenginlerden çalmayı düşündüklerini, ancak bunu da Ukrayna hükümeti kendilerine sert tepki vereceği için yapamadıklarını söylüyor.

Sonrasında Ukrayna’da her yıl 12 ton maden kaçakçılığı yapıldığı için yasadışı madenciliğe yönelmek istediklerini belirten Rızvan, yerel mafyayı kendileriyle işbirliği yapmaya ikna edemediklerini söylüyor. Kiev’de çok sayıda yasadışı kumarhane olduğunu iddia eden Rızvan, bunları soymayı tercih ettiklerini çünkü polisin bu soygunlara müdahale etmediğini söylüyor.

Dudayev taburuna yeterli desteğin verilmediğini söyleyen Rızvan, Suudi Arabistan’dan “kardeşlerinin” Kafkaslar ve Orta Doğu’daki cihatçılara yardım ettiğini, oradaki zengin şeyhlerle bağlantıları olduğunu iddia ediyor.

Ukraynalı faşistlerin savaşın başladığı zamandan beri Çeçen cihatçılarla çalıştığı bilinse de, The Intercept’in yayınladığı röportaj Türkiye’nin IŞİD’in tüm dünyaya militan yollamak için kullandığı bir kilit nokta olduğunu gösterir nitelikte.