Ukrayna'nın Hristiyan Talibanı: Rusya'ya karşı kutsal savaş

Ukrayna, emperyalist güçlerin "yeni Ortadoğusu" olmaya aday. Kiev'deki faşist bir lider, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın kendi "Taliban"ını kurması gerektiğini düşünüyor.

Dış Haberler

Ukrayna'da Batı destekli göstericilerin şiddet kullanarak Rus destekli devlet başkanını devirmesi ve ardından Donetsk ve Luhansk'ta başlayan iç savaş, devletten bağımsız silahlı güçlerin de türemesine neden oldu.

Donetsk ve Luhansk'lı milislere karşı Ukrayna ordusunun yanında savaşan ve faşist eğilimleri sır olmayan "gönüllü" birlikler, Rus düşmanlığını ve anti-komünizmi ideolojik olarak da yayıyorlar.

Bu grupların en "ayrıksı" örneklerinden birisi, Dmitro Korçinskiy'in liderlik yaptığı Bratstvo ("Kardeşlik") isimli örgüt.

The Intercept'ten Marcin Mamon'un haberine göre, Kiev'deki Çapayev Sokağı'nda bulunan eski bir bilardo salonunu karargah olarak kullanan Korçinskiy, kendisinden "faşist" ya da "Nazi" olarak bahsedilmesine itiraz ediyor. Ona göre, grubu Nazi değil, "yurtsever ve milliyetçi."

Polonya kökenli Korçinskiy'in asıl ismi Tomasz Glowacki. 90'lı yıllarda Çeçenistan'da Rusya'ya karşı savaşan Korçinskiy, Hristiyan mesihçiliği ile İslami cihat anlayışını bir araya getiren bulaşık bir ideolojik referansla hareket ediyor.

Ukrayna'nın doğusundaki savaşın "dinî" olması gerektiğini savunan Korçinskiy, bir çeşit "Hristiyan Taliban" yaratmak gerektiğini savunuyor. Ona göre Ukrayna devletinin Rusya'yla savaşta şansı yok, ancak bir Hristiyan Taliban, tıpkı gerçek Taliban'ın Afganistan'da ABD'ye yaptığı gibi, bunu becerebilir.

Glowacki'nin Donbass'ta savaşan "gönüllü" tugayının adı ise "St. Mary Tugayı."

Viktor Yanukoviç'e karşı Batı destekli hareket sırasında Maidan'daki şiddet olaylarının göbeğinde yer alan Korçinskiy, başka sağcı Ukraynalılar tarafından dahi şiddeti kışkırtmakla suçlandı. 

Hatta bazı muhalifler, Korçinskiy'i "Rus ajanı" olmakla suçladı. Korçinskiy'in buna verdiği cevap ise şöyle: "Ukrayna'da az-çok tanınan birisi hakkında şu 4 şeyi söyleyebilirsiniz: onun bir Moskova ajanı olduğunu, onun bir eşcinsel olduğunu, onun bir Yahudi olduğunu, onun bir hırsız olduğunu."

Korçinskiy'in St. Mary Tugayı, Ukrayna'nın güney doğusundaki Mariupol'de savaşıyor. Mariupol'deki "Kardeşlik" üyelerinin ideolojik-politik elkitabının kapağı ise manidar. Askeri üniforma içerisindeki bir kadının yüzü kapalı. Sol elinde bir kalaşnikof tutarken, sağ elinin işaret parmağını ise İslamcılar gibi havaya kaldırmış.

Tugay'ın mottoları arasında şiddet çağrısında bulunanlar ilk sıralarda yer alıyor. Örneğin, Matthew'ün İlahisi'nde İsa'nın ağzından söylenen, "Benim dünyaya barış getirmek için geldiğimi zannetmeyin: Barış için değil, kılıç için geldim ben" sözleri, grubun önem verdiği fikirlerden.

Yine grubun yaşadığı binadaki bir poster de dikkat çekiyor. Bir elinde tüfek tutan bir savaşçı, diğer elinde ağzında üç renkli Rus bayrağı bulunan kesik bir baş tutuyor. Posterde, "Pişman olma!" yazıyor.