Ukrayna'nın 3'te 1'i yoksulluk sınırının altına inecek

BM’nin Milenyum Gelişme Hedefleri projesi altında yapılan araştırmaya göre 2015 yılına kadar Ukrayna’nın yüzde 32’si yoksulluk sınırının altına inecek.

Dış Haberler

Ukrayna iç savaşla birlikte ekonomik sorunlarının üzerinden gelemiyor. Ülkenin temel sanayi bölgesi ve ekonominin lokomotifi olan Donbas’ın iki cumhuriyet oluşturarak merkezi yönetimden ayrılması ve ardından başlayan savaş bütün ülkenin ekonomisini çökertmiş durumda. Birleşmiş Milletler’in Milenyum Gelişme Hedefleri projesi doğrultusunda, Kiev Ulusal Bilimler Akademisi Ptukha Demografi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve Ukrayna Ekonomik Gelişme Bakanlığı’nın da katkıları ile yapılan araştırma sonuçları, yıl başında ülkenin yüzde 32’sinin açlık sınırının altında kalacağını belirtiyor.

Araştırmanın başka bir ilginç noktası, ayrılıkçı Donbas bölgesinde yaşayan ailelerin durumunun orta vadede düzeleceği yönündeki öngörü. Bunun bir sebebi bu bölgenin Ukrayna’nın ekonomisi için teşkil ettiği önem ve Rusya, dolayısı ile enerji kaynaklarına olan yakınlığı.

Bir diğer konu ise yoksulluğun en çok çocuklu aileleri vuracağına yönelik tespit. Araştırmaya göre, her doğan çocuk ailenin yoksulluk sınırının altına düşme şansını yüzde 17 arttırken, 3 ya da daha fazla çocuk sahibi ailelerin yüzde 42’si açlık sınırının altında.

Ekonomi kuruluşlarının da ayrıca Ukrayna ekonomisine ilişkin yaptıkları araştırmalar çok parlak değil. Fitch Ratings Inc. araştırmasına göre Ukrayna para birimi 2014’e göre yüzde 97 değersizleşecek. Dünya Bankası Ukrayna Ekonomisinin yüzde 8 azalacağını öngörüyor.