Ukrayna’da ‘sessizlik rejiminin’ ilk haftasında can kaybı yaşanmadı

Ukrayna’da 9 Aralık’ta yürürlüğe konan “sessizlik rejimi” ilk haftasını geride bıraktı. Taraflar, yaşanan ufak tefek çatışmalara rağmen bu süreçte can kaybı yaşanmadığını ve hedeflendiği gibi ağır silah kullanımının durdurulduğunu bildiriyor.

Dış Haberler

Ukrayna iç savaşının taraflarının üzerinde mutabık kaldıkları ve 9 Aralık’ta yürürlüğe giren “sessizlik rejimi” ilk haftasını geride bıraktı. Hafta boyunca az sayıda lokallikte ufak çaplı çatışmalar yaşansa da, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Taraflar ilk haftanın istendiği ölçüde “ateşkese uygun” geçtiğini düşünüyor.

“Sessizlik rejiminin” ilk haftasıyla ilgili olarak Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Savunma Bakanlığı adına yapılan açıklamada, “öngörüldüğü üzere hafta boyunca ağır silah kullanımı gözlenmemiştir,” denildi. Ancak, açıklamada özellikle Donetsk Havalimanı civarında küçük çaplı çatışmalar yaşandığı da doğrulandı.

Donetsk valiliği basın servisinin açıklamasında ise, kentte hafta boyunca herhangi bir çatışma yaşanmadığı ve “sosyal tesislerin restorasyonu sürecinin devam ettiği,” bildirildi. Söz konusu tesisler arasında sağlık, eğitim ve enerji kompleksleri yer alıyor. Hafta içerisinde DHC’nin diğer bölgelerinde de altyapı onarımının devam ettiği bildirildi.

Donbass bölgesi restorasyon yönetimi merkezi başkan yardımcısı İgor Bilodid, Ukrayna ordusu tarafından gerçekleştirilen havan saldırıları sonucu elektriği kesilen bir çok köye çok yakında yeniden elektrik verilebileceği bilgisini paylaştı. Elektrik sisteminin onarılabilmesi için gerekli ekipmanlar Rusya tarafından bölgeye geçtiğimiz Cuma günü ulaştırılmıştı.

“Sessizlik rejimi” fiilen bir türlü hayata geçirilemeyen ateşkes için gerekli koşulların sağlanabilmesi amacıyla gündeme getirildikten sonra çatışan taraflar arasında kabul görmüş ve 9 Aralık gününde yürürlüğe konmuştu.