Ukrayna’da değerli tarım arazileri yabancılara satılıyor

Almanya federal hükümeti, Ukrayna toprakları konusunda Sol Parti’nin sorusunu yanıtladı ve ülkedeki en değerli tarım arazilerinin uluslararası şirketlere ve tarım holdinglerine satıldığı oratya çıktı.

Sputnik Türkiye'nin Deutsche Wirtschafts Nachrichten’den aktardığına göre Alman siyasetçilerin sorularına yanıt veren Almanya federal hükümetinin mektubunda, kriz döneminde Ukrayna’da toprakların oligarklara ve Batılı şirketlerine devrinin yapıldığı ifade edildi.

Mektupta, Ukrayna, büyük miktarda verimli siyah toprağa sahip olması nedeniyle geçmişte, Sovyetler Birliği’nin tahıl ambarı olarak kabul edilirdi. Ukrayna, 32 milyon hektar verimli toprağa sahip, yani Almanya’nın sahip olduğunun iki katına. Ukraynalı ve yabancı tarın holdingler şimdiden Ukrayna’nın tarım alanlarının yarısına sahip” denildi.

Alman yetkililer, tohum üretimi yapan şirketlerin, Ukrayna’daki topraklara büyük ilgi duyduğunu kaydetti.

Hükümet, “Ukrayna, Monsanto ve DuPont tohum üreten şirketler için çok büyük gelecek vaat eden bir piyasa. Monsanto, geçen yıl, gelecekte elde edilecek ürün için 140 milyon avro yatırdı” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Avrupa Birliği’nde biyoyakıt talebinin artması nedeniyle büyük tarım şirketlerinin, son 10 yılda, Ukrayna’da aktif olarak kanola arazilerini genişlettiği kaydedildi. Elde edilen ürünün yüzde 90’ı Avrupa’ya ihraç ediliyordu.