Twitter Suudiler'in ağını kapattı

Twitter, kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda Suudi Arabistan yanlısı propaganda yapan bot ağını kapattı. Ağın parçası olarak kullanılan hesapların bir bölümünün 'çok eski' olduğu açıklandı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan adına propaganda yapan Twitter botlarının durdurulduğu açıklandı. Botların kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda Suudi yanlısı propaganda yaptığı belirtiliyor.

NBC'nin haberine göre yüzlerce hesaptan oluşan ve aynı anda aynı Suudi yanlısı paylaşımları yapan hesaplar durduruldu.

Twitter'a sunulan bot hesap listesinin daha önce de Twitter ve Reddit üzerinde "yabancıların etkileme girişimlerini tespit eden" bilgi teknolojisi uzmanı John Russell tarafından hazırlandığı aktarılıyor.

'ŞİRKETİN HABERİ VARDI'

İsmini vermek istemeyen bir Twitter çalışanı, şirketin etkileme operasyonundan haberdar olduğunu ve araştırmacılar devreye girmeden önce de kimi hesapları kapattığını açıkladı.

Son aylarda milyonlarca hesabı kapatan Twitter, ülkelerin birbirlerine müdahalelerine araç olmakla suçlanıyordu.

'ENGELLENMEMEK İÇİN YENİ YOLLAR BULUYORLAR'

Atlantic Council'in dijital uzmanı Ben Nimmo, botların çalışma biçimleri sebebiyle Twitter tarafından tespit edilemediğini öne sürdü.

Nimmo'ya göre Twitter botlarının arkasındaki gruplar, engellenmekten kaçmak için yeni yollar geliştiriyor.

Botların paylaşım zamanını ve biçimini özel olarak belirlediği, fazla paylaşım yapmaktan kaçınarak sisteme yakalanmadığı aktarılıyor.

'HEPİMİZ MUHAMMED BİN SELMAN'A GÜVENİYORUZ'

Habere göre botların bir kısmı Pazar günü dünya gündemine giren "Hepimiz Muhammed bin Selman'a güveniyoruz" etiketini kullandı.

Suudi Arabistan, sosyal medyanın yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olarak biliniyor. Crowd Analyser'a göre Suudi Arabistan'da 11 milyon aktif Twitter kullanıcısı var.

Kapatılan Twitter botlarının yanlış bilgiler yayarak Kaşıkçı olayıyla ilgili şüphe yaratmayı hedeflediği belirtiliyor.

HESAPLARIN BİR BÖLÜMÜ ÇOK ESKİ

Kapatılan hesapların bir bölümünün 2011'de açıldığı belirtiliyor. Bu tarihin bot hesaplar için çok eski olduğu, bu durumun da hesapların yakalanmasını engellediği bildiriliyor.

Habere göre Kaşıkçı olayında aktif hale getirilen bot hesapların önemli bir bölümü 2011-2014 aralığında açılmıştı.