Türkmenistan'da cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıla çıkarıldı

Türkmenistan'da anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle, cumhurbaşkanlığının önündeki 70 yaş sınırı kaldırıldı, 5 yıllık görev süresi sınırı da 7'ye çıkarıldı.

Türkmenistan Parlamentosu'nda oybirliğiyle kabul edilen anayasa değişiklikleri, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından onaylandı. 59 yaşındaki Berdimuhamedov, 70 yaş sınırının kaldırılmasıyla ömrünün sonuna dek görevde kalabilecek.

'YENİ ANAYASA, SOSYO-EKONOMİK GELİŞİMİ İŞARET EDİYOR'

Sputnik'in haberine göre, Berdimuhamedov, anayasa değişikliğinin kabulünün ardından yaptığı açıklamada, "Türkmenistan'ın yeni anayasasının kabulü, ülkenin sosyo-ekonomik gelişiminde yeni bir döneme geçiş sürecini işaret ediyor. Yeni anayasa, uluslararası hukuk tarafından da kabul görmüş normlara dayalı evrensel yasama değerlerine uygun olarak dizayn edildi" dedi.

BERDİMUHAMEDOV'DAN 'ÇOK ADAYLI YARIŞ' SÖZÜ

AFP'nin haberine göre, Türkmenistan lideri, gelecek yıl yapılacak ve cumhurbaşkanlığı seçiminde çok adaylı bir yarış sözü verdi. Ülkede daha önce Cumhurbaşkanı ancak 70 yaşına kadar görevde kalabiliyordu. Altından heykeli bulunan Berdimuhamedov, Türkmenistan'da, Saparmurat Niyazov'un ölümüyle 2006 yılında cumhurbaşkanlığı görevine getirilmişti.