Türkiye'nin yönlendirdiği 'muhalif' gazeteciler El Kaide'ye militan topluyor

Şam'ın doğusundan Türkiye'ye kaçan muhalefet yanlısı "gazeteciler"in, Ankara'nın yönlendirmesiyle Nusra Cephesi'ne militan devşirdiği iddia edildi.

Dış Haberler

Geçtiğimiz yıl, "kimyasal saldırı" iddiaları nedeniyle Batı basınının ilgi odağı olan Şam'ın doğusundaki Guta bölgesi, eski "canlılığını" kaybetmiş görünüyor.

Bunda en büyük etken, Suriye ordusunun Doğu Guta'daki çetelere büyük darbe vurması ve ilerleyişine devam etmesi.

Batı basınına bölgeden haber geçen "yerel gazeteciler" ise, çoğunlukla Guta'dan kaçıp Türkiye'ye sığınıyorlar.

TÜRK HÜKÜMETİNE BAĞLILAR
El Ahbar'a konuşan kaynaklar, Türkiye'de bulunan bu "gazeteciler"in şu andaki temel uğraşları, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik koalisyon saldırılarını yayımlamak.

Başka bir kaynak, Şam kırsalından gelen "medya uzmanlarının" çoğunun, Batı destekli muhalefetin ve Türk kükümetinin bakış açısına göre haber yaptığını kaydetti.

Bu "gazeteciler", ayrıca Türk medyası ve "yardım kuruluşları"nın davetlerini kabul ederek, onların savaş bölgesine gidişlerine eşlik ediyor ve "muhabirlik" yapıyor.

MİLİTAN TOPLANMASINI İSTEYEN 'YARDIM KURULUŞLARI'
Ancak hikaye burada bitmiyor. El Ahbar'a konuşan muhalefete yakın bir medya kaynağı, bu yardım kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin, işe aldıkları gazetecilerden Suriye'deki militanlarla temas kurmasını istediğini ileri sürdü.

Kurulan bu temas ise "haber alma" amaçlı değil. İddiaya göre medya görevlisi, IŞİD'den kaçan militanlarla iletişime geçerek yeniden organize olmalarını ve IŞİD'e karşı savaşmalarını istiyor.

Bu taleplerin, Türk yetkililerin istekleri ile uyumlu olduğu belirtiliyor.

NUSRA CEPHESİ'NE MİLİTAN TOPLADILAR
Gazeteye konuşan kaynak, iki örnek veriyor. 

Bunlardan ilkinde, Suriye ulusal koalisyonuyla ilişkili bir "gazeteci", IŞİD ilerleyişi karşısında Türkiye'ye kaçan militanlardan yeniden toplanmalarını ve Ürdün sınırındaki Dera'da Nusra Cephesi'ne katılarak Suriye ordusuna karşı savaşmalarını istedi.

Bu militanların Ürdün'den Dera'ya geçişi için hazırlıklar sürüyor.

İkinci örnekte ise, Deyrezzor'daki Asala ve Tenmiye cepheleri arasındaki iletişim kanalları açıldı. Bu cephelerde, Nusra Cephesi ve İslami Cephe bulunuyor. 

Kaynaklar, Türkiye'deki "gazeteciler"in, İslami Cephe içerisindeki çetelerle iyi ilişkilere sahip olduğunu belirtiyor.