Türkiye’nin kullandığı casus yazılımı FBI da kullanıyor

Pazar günü hacklenen casus yazılım üreticisi İtalyan Hacking Team firmasının, telefon ve bilgisayarları izlemeye olanak veren casus yazılımı FBI’a da sattığı açığa çıktı.

Dış Haberler

Milano merkezli yazılım firması Hacking Team’in Pazar günü hacklenmesi sonucu e-postaları ve mali tablolarını da içeren binlerce sayfa belge ele geçirildi.

Hacking Team tarafından üretilen “Uzaktan Kontrol Sistemi” (RCS) adı verilen yazılımın, emniyet ve istihbarat teşkilatlarına cep telefonlarını dinleme ve kaydetme, bilgisayarların içeriğine ulaşma, hatta kamera ve mikrofonlarını kullanıcının haberi olmadan açma gibi “olanaklar” verdiği açığa çıktı.

FBI MÜŞTERİ, CIA’YLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Hacklenen binlerce sayfa belge üzerinde yapılan ilk incelemelerde RCS’nin Türkiye tarafından da satın alındığı anlaşıldı. Casus yazılımın satıldığı müşteriler arasında ABD’den FBI, New York, San Bernardino ve Maricopa Bölge Başsavcılıkları, Florida Metropolitan Araştırma Bürosu ve California Bölge Emniyet Bilgisayar Ekibi’nin de bulunduğu anlaşıldı.

The Intercept, Hacking Team’in ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Pentagon’a bağlı Cezai Soruşturma Servisi (CIS), New York Polis Departmanı ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) teşkilatıyla da görüşmelere devam ettiğini yazdı.

SENATO’DA FBI’A SORULDU

Geçtiğimiz hafta ABD Senatosu’nda FBI’ın casus yazılımları ne şekilde kullandığı konusunda yapılan Adalet Komisyonu soruşturması kapsamında, Cumhuriyetçi Parti Iowa Senatörü Chuck Grassley, FBI’dan daha spesifik bilgiler vermesini istemişti.

Sızdırılan e-postalara göre Hacking Team’in geliştirdiği yazılım, FBI’ın Uzaktan İşletim Birimi tarafından 2011’den bu yana kullanıyor. Kurumun bu tür yazılımları kullandığı konusunda çok sayıda haber ve iddia dile getirilmiş olmasına karşın, ilk kez Hacking Team’in hacklenmesiyle bu konuda somut kanıtlara ulaşılmış oldu.

The Intercept, CIA ve ICE’ın ise konuyla ilgili yorum yapmadığını yazdı. Ancak iki teşkilat da hacklenen belgelerde görüşülen müşteriler arasında yer alıyor.

KOD ADLARI VERİLMİŞ

Şirketin özellikle ABD devletine bağlı müşterilerini, iç yazışmalarında kod adlarıyla anması dikkat çekiyor. Buna göre FBI yazışmalarda “Phoebe”, Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) “Katie”, CIA ise “Marianne” adlarıyla anılıyor.

YAZILIM, ŞİFRELİ İLETİŞİMİ AŞABİLİYOR

Şirketin CEO’su David Vincenzetti, şubat ayında emniyet ve istihbarat teşkilatlarına gönderdiği bir e-postada, “verilere cihaz tarafından şifrelenip ağa gönderilmeden önce ve ağdan alınıp cihaz tarafından çözüldükten sonra şifresiz metin olarak erişen teknolojileri” kullanabileceklerini söylüyor ve ekliyor: “Bu tam olarak bizim yaptığımız şey.”