Türkiye'den Sudan'a giden patlayıcı yüklü gemi incelemeye alındı

Yunan yetkililer, Türkiye’den Sudan’a giden patlayıcı yüklü gemi hakkında inceleme başlattı. Geminin yükünün, Sudan'a yönelik silah ambargosunu delip delmediği araştırılıyor.

Yunan yetkililer, Türkiye'den Sudan'a hareket eden ve patlayıcıyı taşıdığı belirlenen Malta bandıralı bir yük gemisi hakkında inceleme başlattı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Yunan sahil güvenlik birimleri, 17 mürettebatıyla Türkiye'deki bir limandan ayrılan Mekong Spirit adlı gemiyi Çarşamba sabahı durdurarak Ege Denizi'ndeki Kos Adası'na yönlendirdi.

SUDAN'A SİLAH AMBARGOSU UYGULANIYOR

Sahil güvenlik ekipleri, gemideki yükün Birleşmiş Milletler ya da Avrupa Birliği tarafından Sudan'a uygulanan silah ambargosunu ihlal edip etmediğini ya da patlayıcıların hangi amaçla kullanıldığını anlamaya çalışıyor.

Yunan basınında çıkan haberlerde, patlayıcıların daha çok madencilikte kullanılan türde olduğu belirtildi. Söz konusu haberlerde, gemideki 80 konteynerden 30'unun şüpheli olduğu bildirildi.

Soruşturmayla ilgili şu ana kadar herhangi bir gözaltı yapılmadığı ve yükün yasa dışı olup olmadığı anlaşılana kadar beklendiği bildirildi. Yunan medyasına göre, mürettebatın tamamı Ukraynalı.