'Türkiye'den İdlib'e 5 bin silahlı militan geçti, operasyon Türkiye'de planlandı'

İdlib'e saldıran koalisyon içinde yer alan Ahrar'uş Şam, operasyonun Türkiye'de planlandığını, Suudilerin ve Katar'ın da desteğiyle 5 bin militanın sınırdan Suriye'ye sokulduğunu söyledi.

Dış Haberler

Suriye'nin Hatay'a yakın İdlib vilayeti, büyük oranda El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin merkezinde durduğu "Fetih Ordusu" koalisyonunun eline geçti.

Suriyeli yetkililer ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad, operasyona Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askeri ve lojistik destek verdiğini ileri sürmüş, Suudi Arabistan ve Katar'ın da para ve silah yardımı yaptığı söylenmişti.

Al Hadath'ın haberine göre, yine El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'a yakın bir kaynağın aktardığına göre, İdlib operasyonu Türkiye'deki operasyon odasında planlandı. 

Planlama esnasında TSK ve Türk istihbaratının yanı sıra, Avrupa ülkelerinden de destek geldiğini öne süren kaynak, desteğin gerekçesini "askeri sahada yeni bir denge yaratmak" ve "Esad'ı müzakere masasına eli zayıf oturtmak" olarak açıkladı.

Cisreşşuğur ve İdlib civarında Cund'uş Şam ve Cund'ul Aksa saflarında savaşan yabancı cihatçıların çoğunluğunun Kafkas-Çeçen kökenli olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de hazırlanan plan doğrultusunda 5 bin militanın sınırdan Suriye'ye geçirildiğini söyleyen kaynak, Suudilerin ve Katar'ın da plana destek verdiğini kaydetti.