Türkiye 'Uçuşa yasak bölge' diyor, ABD inkar ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Uçuşa yasak bölgeyi savunuyoruz" dese de ABD cephesinden çelişkili açıklamalar geliyor.

Dış Haberler

Suriye'nin kuzeyinde, uçuşa yasak bir bölge olacak mı sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner "Hayır" yanıtını vermişti. TheDailyBeast'ten Michael Weiss ise "Bunu sakın Türkiye'ye söylemeyin" diyor. Zira iddia edilen o ki; ABD liderliğindeki koalisyona İncirlik Üssü'nün kullanımı iznini veren Türkiye'yle, çekişmeli bir müzakere yürüdü.

Uçuşa yasak bölgeye ilişkin konuşan koalisyon komutanlarından General John Allen, Perşembe günü Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada böyle bir seçeneğin "tartışılmadığını bile" ifade etti. Allen; "Bu konu görüşmelerin parçası değil" şeklinde konuştu.

Öte yandan ABD savunma yetkililerinden biri, gazeteye yaptığı değerlendirmede "Neden NATO üyesi 2 ülke çelişkili mesajlar veriyor" sorusuna yanıt olarak; "Türkler medya aracılığıyla müzakere yürütüyor, bunu daha önce de gördük" dedi.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

TSK'nın keşif uçağının Suriye hava sahasını 2012'deki ihlalinin ardından, benzer hamleler ardı sıra gelmiş, Türkiye NATO'yu Suriye için uçuşa yasak bölgeyi istişare etmeye çağırmıştı. 

Uçuşa yasak bölge talebine ek olarak, Suriye'nin kuzeyinde bir de "tampon bölge" isteyen Türkiye, Obama yönetimi tarafından reddedilmişti.

Ancak dün bir açıklama yapan ABD Dışişleri sözcüsü Toner uçuşa yasak bölge iddialarına ilişkin; " Tartışmalara devam ediyoruz" dedi.