'Türkiye Türkmen ordusunu eğitecek'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Türkmen ordusunu eğit donat programı çerçevesinde Türkiye'nin eğiteceğini söyledi.

Gaziantep'de pazartesi günü bir araya gelen Suriyeli Türkmenler'in 150 genel istişare amaçlı genişletilmiş ikinci toplantılarından Türkmen ordusu kurulması kararı çıktı.

Gaziantep'teki toplantıda, sahada savaşan Türkmen komutanlar ve siyasi temsilciler ile Türkmen sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin de aralarında yer aldığı 150 katılımcı hazır bulundu.  

‘TÜRKMEN ORDUSU ÖSO İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEK'
Sputnik'e konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, Türkmen ordusunun kurulması kararının sadece Suriye Türkmen Meclisi'nin kararı olmadığını' vurguladı: "Bu karar Suriye Türkmen askeri komutanlarının yöneticilerinin ve önemli isimlerinin katıldığı 150 kişilik toplantıda alınan bir karar sonucu olarak ortaya çıktı. Türkmen ordusunun kurulması için hazırlıklar vardı. Türkmen bölgeleri sürekli bir tehlike altında. Şu anda da IŞİD tehdidi altındayız. Daha önce Çobanbey ve Cerablus'ta IŞİD'e karşı savaştık. Ama bu bölgeleri maalesef kaybettik. Türkmenler için artık birlik olma zamanı geldi. Türkmenlerin birden fazla düşmanı var. Türkmen tugayları var ama dağınık haldeler. Bizim ordu kurmamızdaki amaç tüm Türkmen tugaylarını bir çatı altında toplamak. Şu ana kadar Türkmen tugayları, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaydı. Türkmen ordusu kurulduğunda yine ÖSO ile birlikte hareket edilecek. Biz Suriye'nin bütünlüğünden yanayız parçalanmasından değil."

‘TÜRKMEN ORDUSUNDA KADIN SAVAŞÇI OLMAYACAK'
Mustafa, Türkmen birliklerinin mevcut durumunu ise şöyle aktardı: "Türkmenler 5 yıldır Suriye devletine karşı yaşanan savaşta savaşta 35 bin kayıp verdi. Türkmenler ÖSO çatısı altında savaştığı için isimleri pek bilinmiyordu ama hep savaştaydık. Bayırbucak Türkmenleri Bayırbucak'ı, Halep Türkmenleri Halep'i, Rakka'daki Türkmenler Rakka'yı koruyorlardı. Şimdi amacımız tüm Türkmen tugaylarını tek bir çatı altında toplamak ve birbirlerine destek olmalarını sağlamak. Amacımız lojistik ve askeri destek sağlamak. Türkmen meclisinde de askeri bir konsey olacak. Türkmen ordusunda kadın savaşçı olmayacak zira bizim geleneğimizde bu yok. Biz nefsi müdafaayı savunuyoruz. O yüzden de Türkmen ordusu sadece toprağına göz dikenlerle savaşacak."

‘TÜRKİYE BİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR'
Türkiye'nin Suriye'deki çatışmaların başından beri Türkmenlere her türlü desteği verdiğini dile getiren Mustafa şöyle devam etti: "Türkiye, tüm Suriye halkına destek veriyor. Ama kan bağı dolayısıyla Türkiye'nin Türkmenlere daima ayrı bir yardımı da olmuştur. Nitekim Türkmen ordusunu da eğit donat programı çerçevesinde Türkiye eğitecek. Kaç kişinin eğitileceği konusunda ise bu bir askeri mesele olduğu için net bir rakam veremem."

‘ORDU 5 BİN KİŞİLİK OLACAK'
Envar el Hak Tugayları Komutanı Abdullah Dede ise ‘Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını' ancak Suriye ordusu ve IŞİD militanlarının Türkmen bölgelerini hedef aldığını söyleyip "Bu bizim için bir tehdit" dedi. Dede, Türkmen taburlarının tek bir çatı altında birleştirilmesine dair ise Sputnik'e şu yorumu yaptı: "Türkmen ordusunun kurulması çalışmalarına bayramdan sonra başlanmasını planlıyoruz.  Türkmen ordusunun amacı IŞİD'e ve Suriye hükümetine karşı savaşmak ve kendi bölgelerini korumak olacak. Halihazırda 1500 kişilik bir gücümüz var. Ordu ise 5 bin kişiden oluşacak. Türkmen olmayan kişiler de Türkmen ordusunda yer alabilecek"

Dede, ‘Türkiye'den destek istediklerini' de belirtip "Türkiye'den destek istemeyen var mı?" diye sordu.