Türkiye, 'Suriye barış planı'nı, 'Esad gidici' diyerek reddetmiş

AKP'nin, İran tarafından önerilen Suriye barış planını, "Esad'ın günleri sayılı" diyerek reddettiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

AKP hükümetinin Suriye'deki vekalet savaşında oynadığı role ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.

International Crisis Group (ICG) isimli kuruluş tarafından yayımlanan "Turkey and Iran: Bitter Friends, Bosom Rivals" başlıklı yeni bir raporda, Türkiye-İran ilişkilerinin seyri anlatılıyor.

Raporda, 2013 yılında, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçilmesinden 3 ay sonra, Tahran'ın Ankara'ya sunduğu "Suriye barış planı"ndan bahsediliyor.

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile de istişare edilen plana göre, önce Suriye'de ateşkes ilân edilecek, sonra da Cumhurbaşkanı'nın gücünü kısıtlayacak anayasal reformlar yapılacaktı.

Yol haritasında, BM gözetiminde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine de yer veriliyordu.

O dönemki Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in aylarca plan üzerinde çalıştığı, ancak Ankara'nın "Esad gitmeli" ısrarı nedeniyle uygulamaya konamadığı belirtiliyor.

Raporda sözlerine yer verilen Zarif, tüm ayrıntılar üzerinde anlaştıklarını, ancak BM gözetimindeki seçimlere Türkiye'nin itiraz ettiğini, çünkü Ankara'nın Esad'ı hapiste görmek istediğini söyledi.

Yine raporda görüşlerine yer verilen dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Hükümetimiz İran'la anlaşma yoluna gitmedi, çünkü Esad'ın birkaç ay içinde devrileceğini düşünüyordu" dedi.

Benzer bir müzakerenin bu yılın yaz aylarında da başladığı, ancak önce 15 Temmuz, sonra da "Fırat Kalkanı" nedeniyle durduğu belirtiliyor.

"Fırat Kalkanı" operasyonu nedeniyle, İranlı müzakereciler, Türkiye'nin "güvenilirliğini" sorgulamaya başlamış.

ICG'nin yorumuna göre, Tahran, Ankara'nın operasyon konusunda kendilerine bilgi vermemesine şaşırmış. İran'a haber vermemelerinin sebebi ise, Tahran'ın operasyon konusunda YPG'ye tiyo vermesinden endişe etmeleri.