Türkiye 'sınır ihlali'ni NATO zorlamasıyla mı ilan ediyor?

Türkiye, 4 Ekim'de de hava sahasının ihlal edildiği gerekçesiyle dün Rus elçisini Dışişleri'ne çağırdı. Ancak bu ihlal, dünkü "sert" Dışişleri açıklamasında yer almıyordu.

Dış Haberler

Suriye'de silahlı gruplara yönelik hava saldırılarına başlayan Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim sürüyor.

Dün Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı "ihlal" açıklamasının ardından, gece de Rus Büyükelçisi Dışişleri'ne çağırıldı.

Ancak Türkiye'nin açıklamalarında çelişkiler bulunuyor. Örneğin 3 Ekim'de olduğu söylenen ihlalin, Dışişleri Bakanlığı tarafından neden 5 Ekim'de açıklandığı bir soru işareti.

Dahası, soL'da da yer verdiğimiz bir haberde, daha Bakanlık açıklaması ortada yokken, Türk yetkililerle ABD'li yetkililer arasında olayın gelişimine ilişkin farklı hikayeler anlatıldığına değinmiştik.

Bu haberde, bir Türk yetkili Rus uçaklarının "ihlal" yapmadığını söylerken, ABD'li bir yetkili "neredeyse silahlı bir karşı karşıya geliş olacaktı" deyip Rus uçaklarının 5 mil sınır ihlali yaptığını savunuyordu.

Bir başka nokta, dün yapılan NATO açıklaması. Açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki askeri faaliyetlerinin, Türk hava sahasının ihlali ile birlikte "daha tehlikeli bir seviyeye ulaştığı" söyleniyordu.

İlginç olan, NATO açıklamasında Rus uçaklarının Türk hava sahasını iki kez ihlal ettiği iddiası. NATO, Rusya'nın yalnızca 3 Ekim'de değil, 4 Ekim'de de Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirtiyordu.

NATO, ilk ihlalin SU-30 tipi, ikinci ihlalinse SU-24 tipi jetlerle gerçekleştirildiğini söylüyordu.

Dünkü Dışişleri açıklamasında ise, Rusya'nın 3 Ekim'de ve bir uçakla sınırı ihlal ettiği vurgulanıyordu. Yani 4 Ekim'deki iddia olunan ihlal, Bakanlık tarafından gizlenmişti.

Türkiye'nin NATO açıklamasının ardından 4 Ekim ihlali hakkında Rus elçisini çağırması ise dikkat çekici.