Türkiye Mısır’dan veto yedi

Türkiye’nin hafta sonu Mısır’da toplanacak Arap Birliği Zirvesi’ne gözlemci olarak katılma talebi, ev sahibi tarafından reddedildi.

Dış Haberler

Hafta sonu Şarm el-Şeyh’te toplanacak Arap Birliği Zirvesi’nin ana konusu Yemen’e Suudi Arabistan ve ortaklarının yaptığı müdahale olacak.

Suudi müdahalesini selamlayan ve İran’ı bölgedeki dengeleri bozmakla suçlayan Türkiye’nin Mısır’daki zirveye gözlemci olarak katılma talebi ise ev sahibi tarafından reddedildi. Mısır’ın önde gelen gazetelerinden El Ahram’ın haberine göre Kahire, Türkiye’nin Mısır’ın iç işlerine karışmayı sürdürmesi nedeniyle Arap Birliği Zirvesi’ne katılmasına müsaade etmeyeceğini açıkladı ve Türkiye’nin talebini veto etti.

SUUDİLER ACELE ETTİ

Hafta sonu yapılacak zirvenin ana konusu Yemen olacak. Aralarında Mısır’ın da olduğu Arap Birliği’nin 10 üyesi, Suudilerin peşine takılarak Yemen’e yönelik saldırıya ortak oldu. Birliğin hafta sonu yapılacak zirvesinden de İran’a karşı sert bir bildiri çıkması bekleniyor.

Öte yandan El Ahram’a konuşan bazı Arap Birliği kaynakları, Suudi Arabistan’ı müdahale konusunda çok aceleci davranmakla eleştirdi. İsmi verilmeyen bir kaynak, “Artık başka yolu yok; Suudiler, yakın müttefikleri Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin taleplerine rağmen bırakın bir BM Güvenlik Konseyi kararını, bir Arap Birliği kararı dahi çıkmasını beklemeden müdahaleyi başlattı ve Hadi’yi yeniden eski görevine getirmeden de geri dönmeyecek” diye konuştu.

KARA SALDIRISI

Suudi Arabistan ve ortaklarının Yemen’de hafta sonuna kadar kara harekatına başlamamış olmaları halinde, bu kararın hafta sonu Şarm el-Şeyh’te alınmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Diğer taraftan Mısırlı askeri kaynaklar, Yemen’de yürütülecek savaşın bir gerilla savaşına dönüşeceğini ve kazanılmasının imkansıza yakın olduğunu belirtiyor.