Türkiye ile gerilim sürerken Akdeniz doğalgazı için yeni adım

İsrailli Delek Drilling ve ABD'li Noble Energy, Mısırlı doğalgaz taşıma şirketi Eastern Mediterranean Gas'ın yüzde 39'unu satın alacak. Mısır ve İsrail, Akdeniz'de ve Ortadoğu'da enerji konusunda ortak adımlar atıyor.

Dış Haberler

İsrailli enerji şirketi Delek Drilling ve ABD'li Noble Energy, Eastern Mediterranean Gas'ın (EMG) yüzde 39'unu satın alacak. Eastern Mediterranean Gas, İsrail ve Mısır arasındaki 90 kilometrelik boru hattının sahibi.

Haaretz'in haberine göre Noble Energy, hissedarlarına verdiği bilgide satın almanın 2019'un başlarında tamamlanacağını açıkladı.

EMG'nin elinde bulundurduğu boru hattı Aşkelon'dan El-Ariş yakınındaki Mısır doğalgaz hattına kadar uzanıyor. Cihatçıların aktif olduğu bölgede bulunan hat, son yıllarda yaşanan saldırılar sebebiyle aktif değildi.

AKDENİZ'DEN ÇIKAN DOĞALGAZ İÇİN KULLANILACAK

Noble'ın yaptığı açıklamada EMG'nin satın alınması, Akdeniz'deki Leviathan ve Tamar doğalgaz sahalarından çıkartılacak gazın taşınması için yapılıyor.

İki büyük doğalgaz sahasının kullanımı, Mısır ve İsrail tarafından yapılan anlaşmayla netleştirildi. Ancak bu sahalar Kıbrıs'ın arama yaptığı Aphrodite doğalgaz sahasına yakında bulunuyor.

Kıbrıs, Mısır ve İsrail ile anlaşma yaparak, Aphrodite ile diğer sahaların birleştirilmesini istiyor. Böylece lojistik maliyetlerin düşeceği söyleniyor. Ancak bu konu Türkiye ile diğer ülkeler arasında gerilime sebep oluyor.

Doğalgaz sahalarının konumları:

İLK AŞAMADA TAMAR GAZI TAŞINACAK

Noble Energy, EMG'nin boru hattını yeniden kullanıma açarak, ilk aşamada Tamar sahasından çıkartılan doğalgazı taşımayı planlıyor.

Bu doğalgaz, Mısır'da Dolphinus Holdings'e ait tesislerde sıvılaştırılacak. Leviathan'daki üretimse 2019'un sonlarında başlayacak.

Noble'a göre İsrail ve Mısır arasındaki anlaşmalarla birlikte Mısır bölgede "enerji merkezi" haline gelecek.

EMG, 2000 yılında kurulduğunda Mısır'dan İsrail'e doğalgaz taşıyordu. Ancak son anlaşmalarla birlikte doğalgaz İsrail'den Mısır'a taşınacak.