Türkiye casusluk iddiaları üzerine Lahey'deki diplomatını geri çağırdı

Türkiye, Hollanda'da casusluk faaliyetleri yürüttüğü suçlamasıyla karşı karşıya olan Lahey'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde görevli bir diplomatını geri çağırdı.

Dış Haberler

Hollanda hükümeti, Türkiye'nin, "15 Temmuz darbe girişimine Hollanda'da sempati duymuş olabilecek isimlerin olduğu bir liste" hazırlamakla suçlanan diplomatı Yusuf Acar'ı merkeze geri çağırdığını açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nde Din İşleri Ataşesi olarak görev yapan Yusuf Acar, Hollanda'da yaşayan Gülen yapılanması üyeleri ve 15 Temmuz darbe girişimi taraftarları hakkında fişleme yaptığı ve liste tuttuğu gerekçesi ile tartışmalara neden olmuştu.

İSTİHBARAT ÇALIŞMASI İDDİASI

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hollanda temsilcisi olan Acar'ın faaliyetlerini ‘kabul edilemez‘ olarak nitelendirmişti. Koenders daha önce ‘istenmeyen kişi‘ ilan ettiği Acar'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Hollanda'ya uzanan kolu" olduğunu öne sürerek, bunun Erdoğan‘ın giderek artan otoriter yönetim biçiminin bir tezahürü olduğunu savunmuştu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ve Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Asscher, Hollanda parlamentosuna yazdıkları ortak mektupta ayrıca, Yusuf Acar'ın istihbarat çalışmalarını, ‘Hollanda vatandaşlarının hayatına kabul edilemez ve istenmeyen bir müdahele‘ olarak değerlendirmişti.