Türkiye, Ahrar-uş Şam'ın 'ılımlılar'a terfisine uğraşıyor

Türkiye ve Suudi Arabistan, Cumartesi günü Viyana'da yapılacak Suriye toplantısında Ahrar-uş Şam'ın terörist örgütler listesinden çıkması için bastıracak.

Viyana'da cumartesi günü düzenlenecek Suriye toplantısına, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da katılması bekleniyor.

Toplantıda, ABD DIşişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'deki siyasi geçiş için "dengeyi tutturmaya" çalışacağı yorumları yapılıyor.

Washington Post'tan Karen DeYoung'ın hahberine göre, ABD'nin müttefikleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan ABD onaylı muhalif güçlerin dar listesini genişletmek ve İslamcı grupların terörist listesinden çıkarılması için bastırıyor.

Nusra Cephesi ve IŞİD'in terörist listesinde oluşu hakkında bir mutabakat halihazırda bulunuyor. Ancak Ahrar-uş Şam'ın listeden çıkarılması için, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer ABD müttefikleri, bir pazarlığın yürümesini talep ediyor.

Türkiye, örgütün terör listesinden "ılımlılar" terfi etmesini umuyor.

Öte yandan 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak G-20 zirvesinde de, masaya yatırılacak temel meselenin Suriye olacağı bildiriliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, zirveye katılacak.

AKP'NİN AVUKATLIĞINI YAPTIĞI ÖRGÜT, 2 GÜN ÖNCE ÜNİVERSİTEYİ VURDU

Ahrar-uş Şam, iki gün önce Suriye'nin Lazkiye kentinde, El Evkaf mahallesindeki Tişrin Üniversitesi'ni hedef almış, 23 kişi hayatını kaybetmesine, 62 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Örgüt kente, Grad füzeleriyle saldırmıştı.