Türkiye, ABD'yi 'YPG' konusunda ikna edemedi: Kürtleri silahlandırmaya devam

ABD'yi Rakka operasyonuna Türkiye'nin katılımı ve operasyondan YPG'nin dışlanması konusunda ikna etmek için Washington'a giden Türk heyeti eli boş döndü.

Dış Haberler

Türkiye, Rakka operasyonundan YPG'yi dışlamak için faaliyetlerini sürdürmesine rağmen, henüz bir ilerleme kaydedebilmiş değil.

Al Monitor'dan Amberin Zaman'ın haberine göre, ABD'yi Rakka planlarına ikna etmek için Washington'a giden üst düzey bir Türk heyeti eli boş döndü.

İddiaya göre Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlık ederken, heyette üst düzey TSK subayları ve MİT mensupları da bulunuyordu.

Türk heyetinin muhatapları ise ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İlişkileri Müsteşarı Tom Shannon, geçen hafta istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve CENTCOM komutanı Gen. Joseph L. Votel'di.

13 ve 14 Şubat tarihlerinde yapılan görüşmelerde, Türkiye, ABD'yi Rakka operasyonundan YPG'yi dışlamaya ikna edemedi.

Dahası, Türk tarafının Rakka operasyonunun YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Kuvvetleri (SDK) ile yapılmasından vazgeçilmesi ve YPG'nin "terörist" ilân edilmesi talebi, Amerikan heyeti tarafından oldukça soğuk karşılandı.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, General Votel'in Türk heyetine sert ve "asker gibi" bir cevap verdiğini, CENTCOM yetkililerinin de, Türkiye'nin Rakka'yı kendi güçleriyle alma önerisine rağmen ayrıntılı bir planı hâlâ sunmadığını belirtti.

Kaynak, Türk heyetinin en "sempatik" görüşmesinin Beyaz Saray'da yapıldığını söyledi, ancak bu görüşme hakkında ayrıntı vermedi.

Al Monitor'a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, daha önce Obama yönetiminin Trump yönetimine önerdiği SDK'ya ağır silahlar verme planının "tamamen kenara atılmadığını, ancak inceltildiğini" söyleyerek, yeni Beyaz Saray ekibini Kürtleri silahlandırmaktan vazgeçmediğini ortaya koydu.

ABD'nin Kürtleri silahlandırmaya devam etmesinin olası sonuçları hakkında konuşan bir Türk yetkili, İncirlik Üssü'nün kapatılması ihtimalini, "çok radikal bir hamle olur" diyerek reddetti.

Türkiye'nin ABD'ye olası karşılığının, Suriye'deki YPG bölgelerine olan saldırıların artması olabileceği konuşuluyor. 

Birçok Türk yetkilinin, Al Monitor'la olan özel görüşmelerde, ABD'nin PKK'yi "terör örgütü" sayarken YPG'yi böyle kabul etmemesinin "iğrenç bir iki yüzlülük" olduğunu söylediği aktarılıyor.