'Türkiye, ABD'de artık üst düzey müttefik olarak görülmüyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı Washington ziyaretinden, Suriye ve Kürtler konusunda eli boş döneceği söyleniyor.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti, AKP medyasının aksi iddialarına rağmen fiyaskoyla sona ermek üzere.

War on the Rocks için yazan Aaron Stein, "Sıra Suriye ve Kürtlere geldiğinde, Erdoğan Washington'dan eli boş ayrılacak" başlıklı yazısında Erdoğan'ın "kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacağını" söyledi.

Türk bürokrasisi içinde bazı kimselerin, Erdoğan'ın Trump'ı ikna edebileceğine hâlâ inandığını belirten Stein, Türk ordusunun bu konuda şüpheci olduğunu ve muhtemelen PKK'yle mücadele konusuna "yeni seçenekler" hazırladığını savundu.

ABD'nin Rakka'yı IŞİD'den kurtarma planları söz konusu olduğunda Türkiye'nin "gerçek bir seçenek olmadığını" belirten yazar, ABD'deki kilit noktadaki karar alıcıların Türkiye'nin endişelerini bildikleri halde şu andaki savaş planını takip ettiklerini kaydetti.

Türkiye siyasetinde ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin, PKK'nin ve Türkiye'deki özerklik talebinin uluslararası olarak tanınmasına giden ilk adım olduğu yönünde bir görüş olduğunu kaydeden Stein, Trump'ın Rakka planının da buna rağmen YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Amerikan hava gücü yardımıyla kente girmesi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın ABD'li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, 3000 ila 5000 kişilik Türkiye destekli cihatçıların Rakka operasyonu için Türkiye'de eğitim aldıklarını, bunların küçük bir TSK desteğiyle SDG kontrolündeki Tel Abyad'dan Rakka üzerine yürümeyi önerdikleri belirtiliyor.

Bunun için SDG'nin TSK ve ÖSO'ya serbest geçiş izni vermesi gerekiyordu. Bu durumda Rojava iki parçaya bölünecekti. Ancak ABD'liler, Türkiye ve desteklediği grupların sayısını da yeterli bulmadı ve plana şüpheyle yaklaştı.

Trump yönetiminin Rakka'yı daha fazla Amerikan konvansyionel yönetmleriyle ya da Arapları silahlandırarak da ele geçirme ihtimali vardı ve bu iki seçenek de Ankara'yı rahatlatacaktı.

Ancak bu durumda, Rakka operasyonu yavaşlayacak ve hem sahadaki komutanlarla ihtilaf oluşacak, hem de Trump'ın "IŞİD'i kısa sürede yok etme" vaadine aykırı olacaktı.

Bu nedenle ABD'nin SDG ve YPG'ye desteğinin değişmeyeceğini ve Ankara'nın mutsuz olmaya devam edeceğini belirten Stein, ABD'deki tüm kritik aktörlerin Türkiye'yi artık üst düzey müttefik olarak görmediklerini, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelenin erken dönemlerinde üzerine düşeni yapmadığı için öfkelendiklerini iddia etti.