Türk vatandaşlarının AB'ye yasadışı giriş denemelerinde yüzde 187'lik artış

Kara sınırlarından AB ülkelerine yasadışı giriş yapmaya çalışan Türk vatandaşlarının sayısı, yüzde 187 arttı.

Kara sınırlarından Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yasadışı giriş yapmaya çalışan Türk vatandaşlarının sayısında geçen yıl kelimenin tam anlamıyla patlama yaşandı.

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, AB’nin sınırlarından sorumlu birimi Frontex tarafından yayımlanan 2018 Risk Analizi’nde yer alan verileri, 2017’de 2 bin 645 Türk vatandaşının Birlik ülkelerine yasadışı yöntemlerle giriş yaparken tespit edildiğini gösterdi.

2016’da bu sayı 921 olarak belirlenmişti. Tablodaki değişim, sayının yüzde 187’lik bir artışa denk düştüğünü gösterdi.

Frontex tarafından açıklanan bu oranla Türkiye, vatandaşları AB ülkelerine kara sınırlarından yasadışı yollarla giriş yapmaya çalışan ülkeler arasında Arnavutluk, Pakistan, Afganistan ve Suriye’nin ardından beşinci sırada yer aldı.

Türk vatandaşları en çok Doğu Akdeniz Yolu olarak adlandırılan güzergâhı kullanarak AB ülkelerine yasadışı giriş yapmaya çalıştı. 2016’da bu güzergâh kullanılarak yapılmaya çalışılan girişler 190 olarak belirlenirken, 2017’de bu sayı 2 bin 217’ye ulaştı. Bu da yüzde bin 67 oranında bir artışa işaret ediyor.

ENGELLEMELERDE ARTIŞ

AB ülkelerine girişi engellenen Türklerin sayısında da geçen yıl yüzde 41’lik artış oldu. AB ülkelerinin 2016’da giriş yapmasını engellediği Türk vatandaşları 3 bin 215 olurken bu sayı 2017’de 4 bin 546’ya yükseldi. AB sınır birimlerinin Türk vatandaşlarına yönelik ret kararlarında, geçerli bir vize ya da oturum belgesi olmaması (2 bin 27) ve AB ülkelerinde yasal kalış süresinin kullanılmış olması en çok kullanılan gerekçeleri oluşturdu.

Frontex geçen yıl AB ülkelerine giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısının da yüzde 3,4 oranında bir artışla bir milyon 603 bine ulaştığını açıkladı.

ATATÜRK HAVALİMANI VURGUSU

Atatürk Havalimanı, AB’ye sahte belgeyle giriş yapmaya çalışanların en çok kullandığı havalimanı olma özelliğini bu yıl da korudu. Frontex verilerine göre AB ülkelerine girişten önceki son noktası Atatürk Havalimanı olan 477 kişi, Birlik ülkelerine sahte belgeyle giriş yapmaya çalışırken yakalandı. Atatürk Havalimanı ilk sırada yer alsa da geçen yıla oranla yüzde 23’lük bir düşüş söz konusu. Sahte belge sahiplerinin en fazla kullandığı diğer havalimanı ise 222 kişiyle Senegal’deki Dakar Havalimanı oldu.