'Türk istihbaratı, Lazkiye'ye 5 bin Uygur yerleştirdi'

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Suriye'nin Lazkiye vilayetine Çin vatandaşı Uygurları aileleriyle birlikte yerleştirdiği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Türkiye'nin Çin ile arasının bozulmasına neden olan Uygur meselesinde, Suriye'nin demografik yapısı da devreye giriyor.

The Levant News'den Dr. Haytham Mouzahem'in haberine göre, Çin vatandaşı Uygurlar, Suriye'de Ahrar'uş Şam, IŞİD ve Nusra Cephesi saflarında savaşıyorlar.

Şincan kökenli bu Uygurlar, çoğunlukla İdlib, Lazkiye ve Rakka ile halep kırsalında bulunuyorlar. İdlib'dekiler de çoğunlukla stratejik Cisreşşuğur, Eriha ve Cebel Zaviye'deler.

Habere göre, Uygur militanların çoğu aileleriyle birlikte bölgeye geldi ve buralara yerleşti. Militanların çoğu, El Kaide bağlantılı Türkistan İslami Partisi'ne (TİP) üye.

Uygurların, Alevilerin terk ettiği Cisreşşuğur (İdlib), Gab (Hama) ve Cebel Ahmer (Lazkiye) bölgelerine yerleştiği söyleniyor.

Uygur militanların geri dönmemek üzere Suriye'ye yerleştiği, Suriye'ye Türkiye üzerinde geçiş yaptıkları belirtiliyor.

Kaynaklar, en az 2000-2500 Uygur militanın Suriye'de savaştığını tahmin ediyor. Bunlardan 500 ila 1000 tanesi, "Horasan Vilayeti" adı altında IŞİD için savaşıyor.

Ancak daha önemlisi, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 4000-5000 Uygur, Lazkiye'deki Türkmen Dağı ve İdlib-Cisreşşuğur'daki Zunbaki köyüne yerleştirildi.

Haberde, bu ailelerin Türk istihbaratı MİT'in gözetiminde, bölgenin demografik yapısını değiştirerek Türk etnik kimliğine sahip kişileri bölgeye sokmak amacıyla yerleştirildiği öne sürülüyor.

TİP, Fetih Ordusu'nun geçen seneki İdlib operasyonuna da destek vermişti. Türkiye, Fetih Ordusu'nu destekleyenler arasında yer alıyor.