'Trump'ın ticaret savaşı taklit çanta satışını artıracak'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e uyguladığı gümrük vergilerinin Çin'de üretilmesi sebebiyle pahalı markaların çantalarını da etkilediği, bu durumun taklitlerin satışını artıracağı belirtiliyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e getirdiği gümrük vergileri, imalatını Çin'de yapan pahalı ABD markaları da kapsıyor. Bu markaların çantaları gümrük vergileri sebebiyle daha da pahalanacak. 

Washington Post'un haberine göre taklit çantalar da Çin'de üretilmesine karşın, bu çantalar ABD'ye resmi yollardan değil, gümrük denetimini aşarak geliyor. Böylece taklit ürünler gümrük vergilerinden etkilenmeyecek.

Habere göre Trump'ın vergileri, büyük markalara zarar verecekken, taklit ürün yapanların kazançlı çıkmasını sağlayacak.

Trump'ın 200 milyar dolarlık Çin malına getirdiği yeni gümrük vergileri, çantaları, deri ve ipek ürünleri kapsıyor. Bu vergilerin ABD'li tüketicileri doğrudan etkilemesi bekleniyor.

'TAKLİT ÜRETİM YARIM TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI'

OECD tarafından yayımlanan bir rapora göre markaların taklitlerinin üretiminde artış yaşanıyor. Raporda taklit üretimin yarım trilyon dolara yaklaştığı belirtiliyor.

ABD, İtalyan ve Fransız markaları, taklit üretimden en çok etkilenenler arasında olurken, Avrupa Birliği'nin ithalatının yüzde 5'ini taklit ürünler oluşturuyor.

2013 yılında küresel ithalatın yüzde 2,5'una denk gelen taklit üretimin, 2008 yılında yüzde 1,8 seviyesinde olduğu bildiriliyor.