Trump'ın kampanyası ABD'nin silah satışını yüzde 33 artırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Nisan ayında başlattığı 'Amerikan Malı Al' inisiyatifi ile teşvik edilen silah satışları, bu yıl yüzde 33 artarak 55,6 milyar dolara yükseldi.

Dış Haberler

ABD’li yetkililerin Reuters'a verdiği bilgilere göre 2018 yılında ABD’nin yabancı devletlere askeri teçhizat satışı yüzde 33 artarak 55,6 milyar dolara yükseldi.

Silah satışlarındaki artışın ABD Başkanı Donald Trump’ın Nisan ayında duyurduğu “Amerikan Malı Al” inisiyatifi ile arttığı tahmin ediliyor. İnisiyatif ile ABD’li yetkililerin ABD silah endüstrisinin artan yurtdışı satışlarında daha fazla rol alması istenirken, satışlara ilişkin düzenlemeler ise ortadan kaldırılmıştı.

'AMERİKAN MALI AL'

Trump Nisan ayında inisiyatifin sağladığı inisiyatif ile ABD’nin en büyük ikinci silah üreticisi Boeing adına Kuveyt Emiri ile görüşmüş ve uçak satışına aracı olmuştu.

İnisiyatifin amacı ABD’nin silah ihracatında özellikle jet uçaklar, İHA’lar, savaş gemileri ve toplarda bulunan sınırlandırmaları hafifletmekti. Trump döneminde Raytheon gibi silah üreticilerinin hisselerini en yüksek değerlere ulaştı. Bu adım ABD'nin hem Çin ve Rusya’ya karşı silah ticaretinde bulunduğu liderlik konumunu korumak hem de ülke içerisinde üretimi artırarak “istihdam” yaratma girişimi olarak sunmakta.