Trump’ın blokajı Küba-ABD bilimsel işbirliğini engelliyor

Trump'ın ablukası, Küba ile ABD arasındaki bilimsel ilişkileri engelliyor. Küba Pedro Kouri Tropikal Tıp Enstitüsü’nün düzenlediği bir konferansa katılmak isteyen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) iki bilim insanının seyahatine Amerika izin vermedi.

Trump’ın Obama döneminde gevşetilen ablukayı sıkılaştırmaya yönelik kararı, iki ülke arasındaki bilimsel ilişkileri engelliyor.

ABD elçiliği gerekli vizeleri vermediği için bilim insanları karşılıklı seyahatlerini artık daha az sıklıkta gerçekleştirebiliyorlar. Seyahatler ancak üçüncü bir ülke üzerinden yapılabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Küba Pedro Kouri Tropikal Tıp Enstitüsü’nün düzenlediği bir konferansa katılmak isteyen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) iki bilim insanının seyahatine Amerika izin vermedi.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün, Zika gibi hastalıklara neden olan arbovirüslerle ilgili çalışmaları nedeniyle Küba Tropikal Tıp Enstitüsü’ne verdiği ödül de yine ABD tarafından geri çektirildi. Enstitü’nün arbovirüsler üzerindeki araştırmaları Dünya Sağlık Örgütü tarafından takdir ediliyor.

Amerika’dan Küba’ya tedavi olmak üzere gelen kanserli hastalar artık değişik engellerle karşılaşıyorlar. Amerikalı hastalar genellikle Meksika üzerinden Küba’ya giriş yapıyorlar.

Akciğer kanseri aşısının Amerika’da yürütülen klinik deneyleri Trump nedeniyle sekteye uğradı. Küba’nın diyabetik ayak tedavisi için geliştirdiği Heberprot-B isimli ilacını ABD’de bulmak da son zamanlarda sorun oluyor.

Kaynak: 

http://en.granma.cu/cuba/2017-12-05/trumps-measures-hamper-scientific-collaboration-between-cuba-and-the-us