Trump'ın başdanışmanı Gülen'in iadesini savunmak için rüşvet mi aldı?

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın Başdanışmanı Mike Flynn'e ait Flynn Intel Group adlı şirketin, Türk patrona ait Inovo BV adlı şirketten "dünya meselelerini analiz etmesi için" onbinlerce dolar aldığı bildirildi.

Dış Haberler

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın, "Washington'daki yolsuzluk bataklığını kurutacağı" sözünün ardından uygulamaya sokulan yeni etik kurallara göre kayıtlı lobicilerin Trump'ın ekibinde ya da yönetiminde yer alması söz konusu olamayacaktı. Trump'ın Başdanışmanı emekli Korgeneral Mike Flynn'in, kendisi lobici olmasa da, ABD Kongresi tarafından lobi faaliyetlerinde kayıtlı olan bir şirketi ve şirketinin lobi faaliyetlerinde kayıtlı olan bir yöneticisi olması tartışma konusu oldu.

Flynn Intel Group isimli şirketin müşterilerinden Kamil Ekim Alptekin'in yaptığı açıklamaya göre, Alptekin'in şirketlerinden Inovo BV, Flynn'in şirketine "dünya meselelerini analiz etmesi için" onbinlerce dolar ödedi. Seçim günü geldiğinde Flynn, The Hill'de yayınlanan yazısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek çağrısında bulunuyor, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini ifade ediyordu. Flynn yazısında "Türkiye’nin bakış açısına göre de Washington, Türkiye’nin Usame Bin Ladin’ine yataklık ediyor" diyordu.

Flynn yaptığı açıklamada Trump yönetimine dahil olduğu takdirde, şirketi ile bağlarını koparacağını ifade ediyordu ancak açıklamasında oğlunun yöneticilik yaptığı şirketini kapatıp kapatmayacağına dair bir bilgi vermiyordu.

Alptekin yapıtğı açıklamada Flynn'in görüşlerine katıldığını ifade ederken "Emekli Korgeneral Mike Flynn'in ya da kabine için düşünülen herhangi bir ismin seçim gününde o makaleyi yazmasını sağlayacak büyüklükte bir para yok" dedi.

Alptekin ve Flynn'in şirketleri arasındaki ilişki daha önce de gündem olmuş, Flynn Group, şirketin temel görevlerinin "güncel durum, Başkan Obama ve yeni başkan Trump arasındaki geçiş dönemi" hakkında bilgi vermek olduğunu ifade etmişti. Alptekin ise bu ifadeyi redderek "Bu kesinlikle yalan. Bu konuda tek bir görüşmemiz bile olmadı" dedi. Alptekin, Flynn'in Trump ile ilişkisinden haberdar olduğunu ancak bunun müşteri olmak kararını etkilemediğini iddia ederken, "Flynn ile doğrudan çalışmadım. Seçim günü yayınlanan makalesi hakkında kendisi ile asla görüşmedim. Makalede benim imzam yok" dedi.

Alptekin yaptığı harcamaların lobi faaliyetleri için olmadığını iddia etse de Flynn Intel Group, Alptekin'in şirketi olan Inovo BV adına da lobi faaliyetleri yürüten kayıtlı bir lobi şirketi. Alptekin, Inovo BV'nin Flynn Intel Group'un müşterisi olduğunu kabul ederken şunları söyledi: "Flynn'i çok iyi tanımıyorum, kendisi ile birkaç kez görüştüm. Genellikle Flynn bölgeden biriyle görüştüğünde kendini radikal İslam'ın tehlikelerinden bahsederken bulur. Flynn Türkiye'deki radikal İslam'ın geçmişteki radikal İslamcı liderlerden bir farkı olmadığını, yalnızca farklı bir önyüzü ve arka ofisi oluğunu ifade etti. Gülen'i Ayetullah Humeyni ile kıyasladı. Konuşmamızdan bunları anımsıyorum. Ama ona asla 'bunu söyle', 'bunu yap' demedim. Bay Flynn benim antlaşmam altında çalışmıyor, Bob Kelley çalışıyor"

Kelley, Flynn'in Trump'ın ekibine dahil olduğu takdirde şirketi ile bağlarını keseceği ifadesi hakkında ve Flynn'in oğlunun LinkedIn hesabında hala Flynn'in şirketinde yönetici olarak görünmesi hakkında bir açıklamada bulunmaktan kaçındı.