Trump'ın akıl sağlığına dair New York Times yazısı Washington'ı karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın akıl sağlığı sebebiyle görevden alınabileceğine dair tartışmalara yer veren New York Times yazısı, Washington'ı karıştırdı. Yazının sahibine dair tartışmalar sürüyor.

Dış Haberler

New York Times'ta yer alan bir yazıda, ABD Başkanı Donald Trump'ın akıl sağlığının güvenilmez olduğu, bu sebeple Trump'ın kabinesinin ABD Başkanı'nı görevden almayı değerlendirdiği söylendi.

Yazıya göre bu seçenek yerine Trump'ın tuhaf davranışlarını ve eylemlerini yatıştırmayı tercih eden bakanlar, "ABD'yi gizlice başkandan kurtarıyor".

Trump'ın görüşmelerine dair detaylar veren yazıda, ABD Başkanı'nın görüşmelerde konu dışına çıktığı, sürekli kendisini tekrarladığı, ani kararlar verdiği söylenirken, Trump'ın "basın tarafından kötü adam gibi gösterilen" kimi danışmanlarının kötü kararların önünü kestiği öne sürüldü.

YAZIYI KİM YAZDI?

Yazının yayımlanmasından hemen sonra, isimsiz yazarın kimliğine dair tartışma başladı. Quartz'ın aktardığına göre Washington'da bulunan yönetimden kaynaklar, dışarıdan isimler ve gazeteciler konuyla ilgili çeşitli tahminler yürütüyor.

New York Times yazısında, Trump yönetiminden yalnızca tek bir kişinin kullandığı bilinen "lodestar" ("Çoban yıldızı") kelimesi geçiyor. Bu kelimeyi düzenli olarak kullanan tek ismin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence olduğu söyleniyor.

Yazıyı Pence'in yazması olası görülmezken, Pence'in konuşmalarını yazan ismin yazının arkasında olabileceğinden şüpheleniliyor. Ancak şu anda bu görevi üstlenen Stephen Ford, yalnızca 2017'den beri Pence'in ekibinde, Pence ise bu kelimeyi en azından 2001'den beri kullanıyor.

AMAÇ HEDEF SAPTIRMAK MI?

Pence'in Trump hakkında şimdiye kadar asla kötü bir kelime kullanmadığı biliniyor. Quartz'a göre Trump yönetiminden isimler dışarıya bilgi sızdırırken hedef saptırmak için yönetimden başka isimlerin tarzını taklit ediyor.

Böylece "izlerini kaybettirmeye" ve "hedef saptırmaya" çalışan isimler, dikkat çekeceğini düşündükleri için "lodestar" kelimesini yazıya koymuş olabilir.

Beyaz Saray açıklamasında New York Times yazısına sert eleştiriler yöneltilirken, "62 milyon kadar insanın ABD Başkanı Donald J. Trump'a oy verdiği" ve bu seçmenlerden hiçbirinin New York Times'ta yazan isimsiz kaynakları istemediği söylendi. Beyaz Saray, Trump yönetiminde yer alan isimsiz yazarın istifasını istedi.

New York Times çalışanları ise, yazının ardından yüklerinin arttığını belirtti. New York Times'tan araştırmacı gazeteci Jodi Kantor, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Şimdiki görevimiz kimliğini koruma sözü verdiğimiz isimsiz yazarı bulmak mı?" diye sordu.