Trump yönetiminden Suriye pozisyonu belgesi: Şam, İran'la ilişkileri kesmeli

Eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'i Suriye Özel Temsilcisi atayan ABD yönetimi, iki sayfalık bir belgede Suriye ile ilgili pozisyonunu da ortaya koydu. Belgede Washington'ın Suriye'de siyasi çözümü desteklemek için önşartları sıralanıyor.

Londra merkezli Şark'ül Evsat gazetesi tarafından elde edilen ABD yönetiminin hazırladığı belge, "Suriye Küçük Grubu için ilkeler açıklaması" başlığını taşıyor.

Sputnik'in aktardığına göre belgede Suriye'de siyasi çözüm için önşartlar ileri süren ABD yönetimi, öncelikle Suriye yönetiminden, Tahran ve İranlı milislerle ilişkilerini kesmesini talep ediyor.

Şam'ın "terör sponsoru" olduğu, "teröristlere güvenli sığınak sağladığı", "komşu ülkeleri tehdit ettiği" gibi iddialar üzerinden bunları sona erdirmesi talebinde bulunan ABD belgesi, yurttaşlarının geri dönüşü için bir dizi program uygulayan Suriye hükümetinden, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sığınmacıların gönüllü geri dönüşü için gerekli koşulları yaratmasını istiyor.

'SAVAŞ SUÇLULARI YARGILANSIN'

"Savaş suçlularının yakalanıp ulusal mahkemelerde ya da uluslararası mahkemelerle işbirliği içinde yargılanmasından" söz eden belge, bir dizi anayasal reform talep ediyor.

Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin değiştirilerek azaltılması ve Başbakan ile kabinesine daha fazla yetki devredilmesini amaçlayan belge, merkezi yönetim yetkilileri ile ülke çapındaki kurumların bağımsızlığını garantiye alacak daha dengeli bir yapı kurulmasını öngörüyor.

'SEÇİMLERİ BM DÜZENLESİN'

Belge BM'ye Suriye'de serbest ve adil seçimler düzenlemesini sağlayacak bir karar çıkarması çağrısı yapıyor.

ABD ile müttefik ülkelerden Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) ile müzakere ederken uymaları beklenen ilkeleri de sıralıyor.

Şark'ül Evsat, dün Brüksel'i ziyaret eden ABD'li yetkililerin, belgenin içeriğini, Suriye muhalefetinin üyeleri ve Avrupalı yetkililerler görüştüğünü yazdı.

Ardından ABD heyeti, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmek üzere Cenevre'ye geçti.