Trump yönetiminden LGBT haklarıyla ilgili gerici bir karar daha...

Trump yönetimi yasalarda, cinsiyetin, doğuştan genital organlar tarafından belirlenen biyolojik ve değişmez bir durum olarak tanımlanmasına yönelik bir değişikliğe gidiyor. Bu, transların federal medeni haklar kanunu kapsamında tanınmasını ve korunmasını geri çeken kapsamlı bir adım olacak.

Derleme ve çeviri: Derya Ünlü

The New York Times’ın haberine göre, Trump yönetimi yasalarda, cinsiyetin, doğuştan genital organlar tarafından belirlenen biyolojik ve değişmez bir durum olarak tanımlanmasına yönelik bir değişikliğe gidiyor. Bu, transların federal medeni haklar kanunu kapsamında tanınmasını ve korunmasını geri çeken kapsamlı bir adım olacak.

Obama yönetiminde, federal programlardaki cinsiyet tanımı gevşetilmiş, cinsiyetin büyük ölçüde bireyin tercihi olarak tanınmasını ve doğumda atanan cinsiyet tarafından belirlenmemesini sağlayacak bir dizi karar alınmıştı. Toplumsal dokuda bir değişiklik ve bilinçlendirme hedefinden çok yasal alanda hızlı birtakım düzenlemeleri öngören popülist bir yaklaşımın ürünü de olsa, böylece eğitim ve sağlık hizmetleri de dahil pek çok alanda transların tanınması ve bu hizmetlerden eşit bir şekilde yararlanabilmesinin önü açılmıştı.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, devletten mali yardım alan eğitim programlarında cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan federal medeni haklar yasası olan Title IX kapsamında cinsiyetin yasal bir tanımını belirleme çabasına öncülük ediyor. Bakanlık, cinsiyetin biyolojik bir temel üzerinde açık ve net bir tanımını benimsemeleri gerektiğinin altını çiziyor. Buna göre kişinin cinsiyeti kadın ya da erkek olarak tanımlanabilir. Bir kişinin cinsiyeti ile ilgili herhangi bir anlaşmazlık varsa, bakanlık bunun genetik testler kullanılarak açıklığa kavuşturulmasının gerektiğini belirtiyor.

Trump yönetimi yetkilileri, bir yıldan fazla süren görüşmelerden sonra, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın yeni tanımı, yıl sonuna kadar, Adalet Bakanlığı'na resmen sunmaya hazırlandığını söyledi. Adalet Bakanlığı değişikliğin yasal olduğuna karar verirse, yeni tanım Title IX tüzüğünde ve devlet kurumlarında onaylanacak ve uygulanacak.

1.4 MİLYON AMERİKALININ TANINMASINI ORTADA KALDIRACAK

Yeni tanım, esas olarak, kendilerini doğuştan başka bir cinsiyet olarak tanımlamayı tercih eden 1.4 milyon Amerikalının tanınmasını ortadan kaldıracak.

TRUMP ONUR HAFTASI'NI DA TANIMAMIŞTI

Bu adım Trump yönetiminin translara yönelik ilk saldırısı değil. Daha önce de translara yönelik “orduya alınma yasağını” yeniden uygulamaya koydurmuş ve sağlık hukuku içerisine transları korumaya yönelik medeni hakların korunmasına itiraz etmişti. Başkanlık kampanyasında LGBT’lerden aldığı destekle övünen Trump'ın, seçildikten sonraki ilk yıl Onur Haftası'nı tanımadığını ilan ettiği biliniyor. Trump'ın eyaletlere gönderdiği “dini özgürlükler” kılavuzu da, sağlık çalışanlarının dini ya da ahlaki nedenlerle istemezlerse LGBT’lere yardımcı olmayı reddetmelerinin önünü açıyor.

'TRANSLAR KORKUYOR'

Konuyla ilgili İnsan Hakları Kampanyası'nın direktörü ve ayrıca lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları için çalışan Sarah Warbelow, “Translar korkuyor. Yönetim bu tür konularda seçim yapması gerektiği durumlarda tercihini her zaman translara sırtını dönerek gösterdi” açıklamasında bulundu.

Karara tepki olarak translar sosyal medyada kendi fotoğraflarını “WontBeErased” (Silinmeyeceğiz) etiketiyle yayınladılar.